Jump to content

Need for Speed

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Need for Speed (NFS) eshte nje seri videolojrash e publikuar nga Electronic Arts dhe e zhvilluar nga studio te ndryshme duke perfshire ketu kompanine kanadeze EA Black Box.Ajo eshte videoloja me gara me e sukseshme e te gjitha koherave,dhe nje nga me te suksesshmet nga te gjitha videolojerat ne pergjithesi[1].Deri ne tetor 2009, Need for Speed ka shitur me shume se 100 milion kopje. Kjo seri eshte zhvilluar fillimisht nga kompania kanadeze Distinctive Software,e cila u be e njohur si EA Canada.Serite debutuan me The Need for Speed ne Ameriken e Veriut,Japoni dhe Europe ne 1994.Fillimisht,serite e lojerave ishin eskluzivitet te konsolave te brezit te peste dhe dhe u fut ne te gjitha konsolet e brezit te shtate ne 2008.Lojerat bejne fjale kryesisht per garime me makina te ndryshme ne pista te ndryshme dhe ne disa raste,perfshijne edhe njekje policore ne gara.Ne Japoni loja u leshua me emrin Over Drivin.Pas leshimit te Need for Speed: High Stakes,ajo adoptoi modelin perendimor.Me Need for Speed: Underground,serite integruan edhe modifikime te trupit te makinave gjate lojes.Aktualisht,jane 3 lojera nen zhvillim.

Loja

Need for Speed dhe vazhdimet e saj jane lojera me gara,te cilat perdorin te njejat rregulla fondamentale dhe kane mekanizma te ngjashem.Ne cdo loje,lojtari konrollon nje makine garash ne nje shumllojshmeri garash me qellim ftimin e gares.Ne metoden turne/karriere,lojtari duhet te fitoje nje seri garash ne menyre qe te zhbllokoje makin,pista etj.Perpara se te zhvillohet nje gare,lojtari zgjedh nje makine qe perfshin kontrollin manual ose automatik.Te gjitha serite e lojrave kane disa forma me shume lojtare duke lejuar lojtaret te garojne ne nje ekran tjeter, LAN ose internet. Edhe pse lojerat ndajne te njejtin emer,pamja dhe qellimi i lojerave ndryshojne ne menyre domethenese nga nje forme ne tjetren.Per shembull,ne disa lojera makinat mund te kene deme mekanike dhe vizuale,ndersa ne lojera te tjera makinat nuk mund te demtohen ne teresi,disa lojera kane physics-qe eshte nje menyra se si programi simulon sjelljen e nje makine te vertete etj. Me leshimin e Need for Speed: Underground,fokusi i lojese rreshqiti nga garat me makina sportive ekzotike ne pista piktureske,te perfaqesuara nga rruge te hapura garash dhe ne rruge urbane.Me pas,kjo teme ka mbetur e njejte ne te gjitha lojerat pasardhese. Shumica e lojerave te njohura perfshijne ndekje policore nga nje forme ne tjetren.Ne lojen e pare,lojtari garon kunder Njeriut-X.Objektivi eshte ta mundesh ate pa u arrestuar.Ne disa lojera te tjera qe paraqesin ndjekje policore,lojtari mund te luaje edhe si krimineli edhe si polici;si kriminel,lojtari duhet t’i shkeputet policise ose duke luajtur si polic,duhet te ndjeke dhe kape kriminelin.Ndersa ne Need for Speed:Underground te reja ishin konceptet e drifting dhe drafting,te cilat jane perdorur ne garat drift dhe draft.Keto mekanizma te reja jane perfshire ne moden turne/karriere pervec garave ne rruge.Ne garat drift,lojtari duhet te mposhte garues te tjere duke marre me shume pike se garuesit e tjere;keto pike fitohen nga kohezgjatja dhe gjatesia e driftit te kryer nga makina e lojtarit.Ne garat drag,lojtari perdor nje makine me transminsion manual.Objektivi ne kete lloj gare eshte te ndjekesh nje makine kundershtare dhe te imitosh performancen e saj per te marre nje ngritje ne shpejtesine e lojtarit.Si nje gare ordinere rrugesh,lojtari duhet te mbaroje i pari garen per ta fituar ate. Koncepti i modifikimit te makines evoloi me cdo loje te re.Ne serite e lojerave te meparshme,ky koncept u perqendrua kryesisht ne pamjen e makinave.Cdo loje ka disa forma te modifikimit te makinave qe mund te rregullohen duke aktivizuar dhe caktivizuar opcionet (p.sh. ABS),duke rregulluar opcione (p.sh. frenat,marshat etj.) ose duke permiresuar pjese (p.sh. motorin,marshat etj).Nga Underground ne lojen aktuale,modifikimi i makinave eshte bazuar ne filmin “The Fast and the Furious”.Dy kategorite ne te cilat lojtari mund te modifikoje makinen jane vizuale dhe ne performance. Si te gjitha garat me makina,serite e Need for Speed paraqesin nje liste te gjere makinash te gatshme per t’u pedorur nga lojtari.Makinat e perfshira ne loje jane modeluar dhe emeruar sipas makinave reale.Makinat ne loje jane ndare ne kater kategori.makinat ekzotike,muskuloze,te modifikuara dhe speciale.

Zhvillimi

Serite e Need for Speed fillimisht u zhvilluan nga Distincyive Software,nje studio videolojerash me baze ne Vankuver,Kanada.Perpara se Electronic Arts te blinin kompanine ne 1991,ajo kishte krijuar lojera te njohura me makina si Stunts dhe Test Drive II:The duel.Pasi u be blerja ,kompania u emerua si Electronic Arts (EA) Kanada.Kompani kapitalizoi me eksperiencat dhe zoterimet e saj kur filloi zhvillimin e serive Need for Speed ne fund te 1992 [2].EA Kanada vazhdoi te zhvillonte dhe zgjeronte Need for Speed deri ne 2002,kur nje tjeter kompani me baze ne Vankuver emeroi Black Box,u kontraktua te vazhdonte serite me titulin Need for Speed: Hot Pursuit 2.Lojerat Black Box u ble nga Electronic Arts pak me pare se publikimi i lojes dhe kompania u riemerua Electronic Arts (EA) Black Box dhe u be nje vartese e EA Kanada.Qe pas emerimit te saj,EA Black Box ka qene zhvilluesi kryesor i lojes.

Lojerat e prodhuara Deri tani jane prodhuar 16 lojra te serive te Need for Speed.6 lojera jane zhvilluar nga EA Kanada,ndersa 2 jane zhvilluar nga kompania europiane e videolojerave Eden Games

The Need for Speed (1994)

Need for Speed origjinale u leshua per 3DO ne 1994 me versione per PC (DOS 1995), PlayStation & SEGA (1996) pak kohe me pas.Shumica e makinave dhe pistave jane te hapura ne fillim te lojes.dhe objektivi eshte te zhbllokosh makinat e mbetura te pazhbllokuara duke fituar duele. Instalimi i pare per NFS ishte nje nga dy perpjekjet serioze te serive per te dhene nje simulim real te kontrollit dhe pamjes se makines pa elemente pasazhi.Ndersa EA u bashkua me revisten automobilistike Road & Truck per te shpjeguar sjelljet e makinave,duke perfshire edhe mimiken e tingullit te bere nga makinat ne kontrollin e marshave.Loja gjithashtu perfshinte edhe te dhena te sakta te makinave me fjale te komentatorit,pamje te ndryshme te brendshme dhe te jashtme te cdo makine. Nje tjeter version i lijes,i quajtur The Need for Speed:Edicion Specia,eshte bazuar ne leshimin e lojes per PC ne 1995,dhe u leshua vetem per PC CD-ROM ne 1996.Ajo paraqiti mbeshtetje per DirectX 2 dhe per rrjetet TCP/IP,dy pista te reja,kohe te ndryshme te dites per shumicen e pistave (mengjes,mesdite,darke) si dhe permiresime ne motorin e lojes.

Need for Speed II (1997)

Need for Speed II paraqiti disa nga makinat me te rralla dhe ekzotike te ekzistuara,perfshire edhe Ford Indigo,si dhe pista te reja nga Amerika e Veriut,Europa,Azia dhe Australia.Nje metode e re garimi u fut ne NFS II e quajtur Nokaut,ku garuesit e fundit qe mbaronin garen do te eleminoheshin derisa te mbetej vetem nje garues,i cili fiton. Duke paraprire realizmin e Need for Speed-it te pare,NFS II dha mje stil loje me i ngjashem me pasazhin,duke mbajtur edhe nivelet e nderlikuara te modelimit. Edicioni special i NFS II,Need for Speed II:Special Edition perfshin nje piste ekstra,makina ekstra dhe mbeshtetje per Glide(karta grafike 3D).

Need for Speed III :Hot Pursuit (1998)

Need for Speed III :Hot Pursuit shtoi edhe modalitetin Hot Pursuit (ndjekje e nxehte).ne te cilen lojtari mund te zgjidhte te behej krimineli ose polici per te arrestuar ligjshkelesit.NFS III mori avantazhe te kapacitetit te multimedial te CD-ROM duke futur edhe zerin e komentatorit,peisazhe dhe muzike.Kjo loje eshte e para e serive qe lejon shkarkimin e makinave te tjera nga faqja zyrtare.Versioni per PC eshte gjithashtu loja e pare e serive qe mbeshtet Direct 3D dhe aelerimin 3D.

Need for Speed: High Stakes / Need For Speed Road Challenge (1999)

High Stakes (titulli ne Ameriken e veriut dhe Australi),e njohur gjithashtu si Road Challenge (titulli europian dhe brazilian),u leshua ne veren e 1999. High Stakes perfshiu modele te reja te lojes si:High Stakes,Getaway (largim),Time Trap (kurthi i kohes) dhe Karriere.High Stakes eshte nje modalitet garimi (perfshire garimin) ne te cilen shperblimi eshte makina e lojtarit qe humbet.Getaway kerkon qe lojtari ti shpetoje shume ndjekjeve policore per nje kohe te caktuar.Ne Time Trap lojatri duhet te mbaroje nje numer te caktuar xhirosh brenda limitit te kohes,me police qe kerkojne ta ndalin.Karriera permban nje shperblim monetar qe i lejon lojtarit te bleje makina dhe te permiresoje performancen e makines ndersa fiton para nga garimet ne nje grup kronologjik turnesh.Nje risi tjeter eshte eshte perfshirja e modeleve te demtimit.Makinat te cilat jane perfshire ne aksidente paraqiten dukshem perplasjet e trupit te makines dhe mosperformimi i mire.Pas nje gare ne Career,lojtarit i jepet mundesia te paguaje riparimet.Ky modalitet i lejon lojtaret gjithashtu,per here te pare,te permiresojne makinat,edhe pse kjo do te thote thjesht te nderrosh ndermjet tre niveleve te permiresimi per cdo makine.

Need for Speed: Porsche Unleashed (2000)

Porsche Unleashed (titulli ne Ameriken e Veriut dhe Amerikën Latine)Porsche 2000, (titulli evropian) ose thjesht Porsche (në Gjermani) është i ndryshëm nga versionet e mëparshme për shkak se ajo paraqiti vetem makina Porsche dhe një pasuri informacioni lidhur me to. Trajtimi i automjeteve konsiderohet më realist se në çdo lojë NFS, dhe ka një katalog te detajuar te pjesëve të ndryshme të Porsche gjatë viteve. Lojtari duhet të fitojë gara në mënyrën Karriere për të zhbllokuar makina në mënyrë kronologjike nga 1950-2000. Porsche Unleashed gjithashtu paraqiti një opcion Factory Driver, ku lojtari duhet të testoje Porsche ne menyra të ndryshme dhe të ece perpara me karrierën e tij. Per sa i perket ndërtimit të lojës,ajo konsiderohet shpesh si perpjekja me e mire për të sjelle një markë makine te vetme ne loje si dhe te plotesoje dhe të thellojë teresine e njohurive si në histori dhe ne funksionet motorike. Ajo përmban video historike dhe shume fotografi të vjetra të automjeteve Porsche. Koncepti Evolution ishte një sukses për shumë njerëz, duke krijuar shumë tifoze të rinj Porsche për shkak të nivelit të lartë te akademise dhe lojes.Factory Driver ishte edhe një menyre tjetër per zhbllokimin e makinave,por ne menyre te shkelqyer per slalome te caktuara, garat e shpejtësisë, furnizimet, etj

Need for Speed: Hot Pursuit 2 (2002)

Need for Speed: Hot Pursuit 2 ishte debutimi titullit Need for Speed nga e sapoformuara EA Black Box (e krijuar pas blerjes se EA Black Box në Vancouver), si dhe Need For Speed-in e parë për brezin e gjashtë e tastieres. Hot Pursuit 2 tërhiqet kryesisht nga dhe stili i NFS III; theksi i tij ishte shmangia e policise. Edhe pse loja u ka lejuar lojtarëve që të luajnë si police,ndjekja ishte në mënyrë të konsiderueshme më pak realiste se versionet e meparshme te NFS;lojtaret thjesht duhet te kapnin nje tejkalues shpejtesie disa here dhe ta arrestonin,

Need for Speed: Underground (2003)

Need for Speed:Underground suposohej si nje ndryshim nga garat gjysem-profesionale dhe cirkuitet e izoluara tek garat e rruges te serive te tjera te garave:te gjitha cirkuitet jane tani pjese e nje harte te vetme, Olympic City, perjashtuar driftin.Kjo loje paraqiti tre menyra te reja loje (Drag,Drift dhe Sprint) dhe rregullimin me me shume opcione se ne proven e meparshme,High Stakes.Underground ishte gjithashtu loja e pare e serive qe paraqet nje histori,e treguar me ane te videove te parapercaktuara.

Need for Speed: Underground 2 (2004)

Need for Speed: Underground 2,vazhdim i suksesit NFS:Underground 2 u leshua me 15 nentor 2004.Ne Underground 2 historia vazhdon,por ka menyra te reja te garuari si Liga Underground Racing dhe Street X,opcione te reja dhe me te shumta per rregullimin e makinave,si dhe nje menyre e re e perzgjedhjes se garave-vetem duke ngare rreth qytetit (e ngjashme me Grand Theft Auto dhe Midnight Club II )dhe duke zgjedhur garat “semafor”.E perfshire gjithashtu eshte edhe nje menyre “outrun” ku lojtari mund te sfidoje kundershtaret ne rruge dhe lideri i gares provon te shkeputet nga kundershtari per ta mposhtur ate (e ngjashme me Tokyo Xtreme Racer. Vecorite e akordimit te makinave ne loje ishin domethenese dhe u shtrine ne modifikime qe nuk kane efekt ne performancen e makines.Sistemet e zerit,per shembull,mund te vendosen ne bagazhin e makines,por nuk sherbenin per gje.Loja gjithashtu paraqiti vendosje me te gjere te produkteve per kompanite pa lidhje me garat e makinave,si vendosja e logos per Cingular Wireless,nje kompani amerikane komunikimi wireless,ne sistemin e mesazhve te lojes dhe ne pasqyrimin e saj ne ekran. Performanca dhe kontrolli i makines nuk eshte e ndikuar vetem nga “dyqani i performances”,por edhe modifikime kozmetike,si mbulesa e kofanos,e cila ndikon ne degradimin e makines.

Need for Speed: Most Wanted (2005)

Need for Speed: Most Wanted u lirua më 15 nëntor 2005, dhe ishte një nga lojrat e para të lëshuara per Xbox 360.Ndjekjet policore u rikthyen dhe perfaqesojne nje pjese domethenese te lojes,si dhe perfshijne loje te lire te ngjashme me Grand Theft Auto si te Underground 2,por me me pak vecori rregulluese te makines se ne serite Underground.Historia e lojes paraqitet ne nje stil te ndryshem domethenes nga Underground,me efekte GCI te perziera me aksione live,e cila u perdor ne lojerat e mevonshme.Modaliteti gjithashtu paraqet Listen e Zeze,nje grup i krijuar nga 15 garues te cilet lojtari duhet t’i mposhte nje nga nje per te zhbllokuar pjese,makina dhe pista.Lojtari duhet te plotesoje kerkesa te caktuara para se te merret me rivalin e rradhes se Listes se Zeze.

Need for Speed: Carbon (2006)

Need for Speed: Carbon pa rikthimin e garave naten,si dhe nje perzgjedhje makinash te ngjashme me ato te Most Wanted,duke perfshire makina kompakte dhe sportive te lidhura me kultura te importuara,makinat muskuloze amerikane dhe supermakinat.Carbon paraqet gjithashtu nje hollesi te re ku lojtarit i lejohet te krijoje nje “grup”.pjesetaret me aftesi te ndryshme te te cilit mund te zgjidhen per te ndihmuar lojtarin ne gara.Eventet drift u rikthyen ne seri tek Carbon.Gjithashtu ajo vazhdon historine e lojtarit nga NFSMW. Loja u lirua me 1 nentor 2006 per PC me program Windows,e pasuar nga tastiera te lojes dhe doreza per lojen.Dorezat e Carbon jane njohur si Need for Speed Carbon:Zotero qytetin.Garat drag u hoqen nga serite.por u shtua nje tip i ri gare i quajtur “Dueli i Kanionit”,ku lojtari dhe nje shef loje garojne ne kanion,duke u perpjekur te qendrojne sa me prane liderit.Sa me afer liderit te jete lojtari,aq me shume pike do te mblidhen.Ne qofte se lojtari e kalon liderin dhe qendron ne krye per 10 sekonda,ai do te kaloje ne raundin tjeter ku lojtari duhet te rrije sa me shume perpara per te marre me shume pike dhe te fitoje kunder shefit.

Need for Speed: ProStreet (2007)

Need for Speed: ProStreet eshte prodhim i 2007 i serive NFS. Karakteristikat kyçe të lojës përfshijnë dëme reale, një kthim në garat reale (në vend të arcade si garat e mëparshme),modelimin, Burnouts dhe më shumë.Ne loje gjithashtu mungon endja e lire e lojtareve ku lojtaret mund te enden rrugeve.Ne vend te kesaj,te gjitha garat jane ne pista te mbyllyra dhe organizojne gara ne dite te caktuara. Loja u lirua më 13 nëntor 2007 në Amerikën e Veriut dhe më 23 nëntor 2007 në Mbretërinë e Bashkuar. Megjithatë shitjet ishin të dobëta dhe kritikët e goditen lojen per shkak te veshtiresise se saj,fizikes se motorit,kerriere e merzitshme single player dhe kontrolle te pakontrollueshme.

Need for Speed: Undercover (2008)

Need for Speed: Undercover u lirua më 18 nëntor 2008. Loja pati një cikël zhvillimi domethenes me te gjate se lojerat e tjera,duke marre 16 muaj kohe per tu zhvilluar.

Need for Speed: Shift (2009)

Need for Speed: Shift, lëshuar më 15 shtator 2009,ne qender te se ciles jane garat legale te jetes se perditshme ne cirkuite rreth botes,dhe mban miksin e saj ekzotik,me makina muskuloza dhe importuese.Vec kesaj,ne simulimin permiresimit te ngarjes dhe me nje veshtiresi adaptive,loja riparaqet pamje nga kabina e makines,e para ne seri qe nga Need for Speed:Porsche Unleashed


Need for Speed: Hot Pursuit (2010) Artikulli kryesor: Need for Speed: Hot Pursuit (2010 lojë video) Need for Speed: Hot Pursuit u zhvilluar nga Lojërat kriter dhe botuar nga elektronike Arteve më 16 nëntor, 2010 [22] Ai fokusohet në gara dhe polic therret jo customization makinë.. Ndjekje e nxehtë, si emri nënkupton, ka tendencë të kthehet në seri për rrënjët, dhe është frymëzuar nga 3DO origjinal Need For Speed ​​lojë. Loja e fituar shumë çmime në 2010 E3, duke përfshirë edhe "Best Racing Game" dhe të tjera "Best of E3"-çmime. Kjo është loja e parë në Need For Speed ​​seri që nga Pursuit origjinal Hot për të fituar një çmim E3. Nuk janë 60 makina:. Shumica e tyre janë në dispozicion për të dyja Racers dhe policët, por disa janë të veçanta për çdo anë [23] Shumica e tyre janë exotics dhe makina të shfaqë të tilla si Reventon Lamborghini, McLaren F1, Bugatti Veyron dhe Pagani Zonda Cinque. Ndryshe nga titujt NFS e mëparshme, megjithatë, nuk ka asnjë customization. Loja zhvillohet në një qark imagjinar të quajtur Seacrest Qarkut, ku nuk ka skyscrapers. Shkon pamje nga pyjet e dendura të maleve me dëborë në shkretëtira. "Pa bredh" funksion në lojë ju lejon të shqyrtuar Seacrest County. NFS Hot Pursuit ju lejon të luajë si polic ose një ose vrapues, dhe ka një regjim të veçantë të karrierës për çdo anë. Fokusi kryesor i lojës është që të sigurojë lojtarët me polic me shpejtësi të lartë vs chases racer. Lojë edhe karakteristika shumë armë. Disa janë ekskluzive për policët ose Racers. Power-ups përfshijnë strips gozhdë, të cilat janë përdorur nga të dy policët dhe Racers dhe të aktivizojë një strip kamë nga pasme të makinës dhe vë atë në rrugë, dhe PMM-ve (Pulses elektromagnetike) të cilat janë përdorur nga të dy policët dhe Racers dhe mund të përdoren për të marrë poshtë policët apo Racers, ose për kryerjen takedowns (i cili është një tipar i rëndësishëm i seri Burnout). armëve të tjera përfshijnë helikopterë dhe postblloqe për policët dhe turbo dhe Jammers për Racers. Loja është lëshuar në PS3, Xbox 360, Wii dhe Microsoft Windows. Tipar më i madh në lidhje me NFS Hot Pursuit është NFS Autolog, e cila udhë progressions lojtar dhe statistikat në krahasim me lojtar tjetër dhe rekomandon lojtarë të ngjarjeve për të luajtur. Përveç sistemit të saj statistikor, Autolog gjithashtu përmban speedwalls tu-si ku lojtarët mund të postoni komentet e tyre dhe fotot, ndërsa në lojë. Ky funksion autolog do të vazhdoj në gjeneratën e ardhshme në Shift 2: lëshoi. NFS Hot Pursuit ka marrë disa nga kritikat më të mirë të serisë, e cila përgjithësisht të lëvduar tipar Autolog e lojës dhe polic vs chases racer. "Limited Edition" lojtarët jep qasje ekskluzive për Competizione Alfa Romeo 8C dhe Shelby GT500 Ford. Ka pasur disa përmbajtja downloadable për lojë Sport Super Pack, tipare 13 ngjarje të reja, trofe të tjera / arritjet dhe 3 makina të reja, Porsche 911 GT2 RS, Gumpert Apollo S dhe Bugatti Veyron Super Sport. & Armatosura Pack rrezikshme, karakteristika 2 mode e re online game, më të kërkuar dhe "Arms Race", së bashku me 3 arritjet / trofe. Xanxar Lamborghini Pack, karakteristika 3 makina Lamborghini, Lamborghini Diablo, Countach, dhe Sesto Elemento, me 10 ngjarje të reja dhe arritjet 4 / trofe. Porsche Unleashed, karakteristika 3 makina Porsche, Porsche 911 Turbo (1982 Edition), 959 dhe 911 shpejtësie, me 10 ngjarje të reja dhe arritjet 4 / trofe.[3]

  1. ^ "Criterion takes full control of Need for Speed and Burnout franchises". Eurogamer.net (në anglishte britanike). 2012-06-25. Marrë më 2023-02-28.
  2. ^ "Business Wire", Wikipedia (në anglisht), 2023-02-04, marrë më 2023-02-28
  3. ^ "EA will move Need for Speed development back to Criterion". GamesIndustry.biz (në anglisht). 2020-02-12. Marrë më 2023-02-28.