Jump to content

Ngjol i Janinës

Coordinates: 39°40′N 20°53′E / 39.667°N 20.883°E / 39.667; 20.883
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni i Janinës
Λίμνη Παμβώτιδα/Λίμνη των Ιωαννίνων
Liqeni i Janinës
VendiGreqia Greqia
Koordinatat39°40′N 20°53′E / 39.667°N 20.883°E / 39.667; 20.883

Liqeni i Janinës edhe Ngjol i Janinës, (greqisht: Λίμνη Παμβώτιδα/Límni Pamvótida, Παμβώτις/Pamvótis edhe Λίμνη των Ιωαννίνων/Límni ton Ioannínon) është liqeni më i madh i Epirit, që ndodhet në pjesën qendrore të qarkut i Janinës në Greqinë veriore. Kryeqyteti rajonal Janinë ndodhet në perëndim dhe qyteza Peramë në veri janë vendbanimet urbane që fshijnë liqenin, ndërsa pjesa e mbetur të periferisë së saj është përbërë nga tokë bujqësore. Liqeni përmban limanët e vogla të peshkimit dhe një liman shëtitje me varkë. Ka një shërbim të rregullt të anijeve për në ishullin e Janinës. Ka një shërbim të rregullt të anijeve për në ishullin e Shënpandalejmonit. Rruga nacionale greke 6 e rrethon pjesën veriore të liqenit.

Liqeni i Janinës është vendosur në 470 m lartësi, në jug të malit të Miçikelit. Ajo është ushqyer nga shtatë lumenj të vegjël. Ajo nuk ka dalje të sipërfaqes, por ajo është drenazhuar përmes gropave karstike drejt lumenjve Nartë, Llur, Kalama. Në vitin 1960 u ndërtuan një tunel dhe hendek që rrjedh nga fundi verior i liqenit deri në lumin Kalama. Ishulli i vogël të Shënpandalejmonit, ku Ali Pasha u fsheh gjatë ditëve të fundit të mbretërimit të tij, ndodhet pranë bregut verior.