Mali i Miçikelit

Coordinates: 39°42′47″N 20°54′22″E / 39.71306°N 20.90611°E / 39.71306; 20.90611
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

39°42′47″N 20°54′22″E / 39.71306°N 20.90611°E / 39.71306; 20.90611

Liqeni i Janinës dhe mali Miçikel në sfond

Mali i Miçikelit ose Mali Miçikel (greqisht: Μιτσικέλι/Mitsikéli) është një varg malor në pjesën qendrore të vargmaleve Pind, në Epir, Greqi. Mali Miçikel ndodhet në verilindje të Janinës dhe liqenit të Janinës. Lartësia më e lartë e saj është 1,810 m. Shtrihet nga afër Galbaq të Pogonit në veriperëndim deri në fundin lindor të Liqenit të Janinës, një gjatësi totale prej 35 km. Shpatet verilindore dhe pjesa e poshtme veriperëndimore e Miçikelit janë pyllëzuar. Ajo është drenazhuar nga degët e lumit Kalamait në veriperëndim, drejt liqenit të Janinës në jugperëndim, nga Vojdomati (dega e Vjosës) në verilindje dhe nga Narta në juglindje. Miçikeli formon kufirin jugperëndimore të rajonit Zagori i Greqisë. Rruga nacionale greke 6 (Larisë - Tërhallë - Janinë - Gumenicë) kalon në jug të malit, Rruga nacionale greke 20 (Kozhan - Konicë - Janinë) është në perëndim. Ekziston një kullë telekomunikimi në majën të Miçikelit.