Nita Luci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nita Luci
Skeda:Nita Luci.jpg
Nita Luci
NationalityShqiptare
CitizenshipKosovare
OccupationProfesoreshë
Years active2006-
Known forAktiviste, Sociologe
TitlePh.D

Nita Luci është profesoreshë në Universitetin e Prishtinës "Hasan Prishtina", njëkohësisht merret edhe me aktivitete të ndryshme dhe qështje rreth femrave.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nita Luci ka një doktoraturë në antropologji nga Universiteti i Miçiganit - Ann Arbor. Teza e saj e doktoraturës titullohet duke kërkuar pavarësinë: Bërja e kombit, kujtesës dhe burrërisë në Kosovë. Ajo gjithashtu jep mësim në RIT Kosovë (A.U.K). Hulumtimi i saj është përqendruar në tema të gjinisë dhe burrërisë, shtetit, post-socializmit, nacionalizmit, artit bashkëkohor, trupit, kujtesës dhe dhunës. Në pranverën e vitit 2013 ajo ishte duke vizituar studiues në Dartmouth College dhe Fellow në Institutin e Kërkimeve Gjinore në Dartmouth. Përveç angazhimeve të saj universitare ajo shërben gjithashtu në bordet e një numri të organizatave të shoqërisë civile në Kosovë duke u fokusuar në gjininë, LGBT dhe aktivizmin. Ajo ka punuar gjithashtu me iniciativa në fushën e artit bashkëkohor, siç është redaktimi i botimit të katër shtojcave të titulluara "Gratë / shtrigat: Përfaqësimi, Feminizmi dhe Art". Ajo më parë ishte këshilltare për projektin e UNDP-së për Iniciativën e Sigurisë dhe Sigurisë së Gruas duke u fokusuar në ngritjen e kapaciteteve institucionale, mbështetjen e strehimoreve të grave dhe hulumtimin mbi çështjet e dhunës në familje dhe trafikimin e qenieve njerëzore, duke përfshirë hartimin e ligjit për dhunën në familje në Kosovë. Ajo gjithashtu bashkë-themeloi organizatën e pavarur feministe Alter Habitus - Instituti për Studime në Shoqëri dhe Kulturë, e cila është fokusuar në perspektivat gjinore për kujtesën kolektive të pas luftës në Kosovë. Ajo ka marrë grante të shumta për hulumtime dhe bursa, dhe ka qenë një student i Shkollës Pas Kthimit për pesë vitet e fundit me Programin Akademik të Bashkëpunimit OSI. Publikimet e saj përfshijnë: Habitus Mashkullor: Si të Mendoni për Burrat në Kosovë (2011); Un / Guests mirëpritur: Ndërhyrja e NATO-s në Kosovë (2011); Ngjarjet dhe Vendet e Diferencës: Vetëvendosja dhe të tjera në Kosovë (bashkë-autor me Predrag Markovic, 2009); Politika e Përkujtimit dhe Përkatësisë: Historitë e Jetës së Grave Shqiptare në Kosovë (libri i bashkëautorizuar me Vjollca Krasniqi, 2006); Ndalimi i maskulinitetit në Kosovë: a mund të thonë gratë shqiptare jo? (2002). Ajo është gjithashtu lektor në Universitetin e Prishtinës, Departamenti i Antropologjisë, ku drejton Programin e Universitetit për Studime Gjinore dhe Kërkime në Institutin për Studime Sociale dhe Humanistike të Universitetit të Prishtinës. Ajo gjithashtu koordinon projektin TEMPUS të Drejtat e Njeriut në zemrën e arsimit të lartë në Fakultetin Filozofik.[1]

Kyqja si Aktiviste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo më parë ishte këshilltare për projektin e UNDP-së, Iniciativa për Sigurinë dhe Sigurinë e Gruas, duke u fokusuar në politikat publike dhe ligji mbi dhunën në familje dhe dhunën me bazë gjinore. Përveç angazhimeve të saj universitare ajo shërben gjithashtu në bordet e një numri të organizatave të shoqërisë civile në Kosovë duke u fokusuar në gjininë, LGBT, hulumtimin dhe aktivizmin. Ajo ka punuar gjithashtu me iniciativa në fushën e artit bashkëkohor, siç është redaktimi i botimit "Gratë / shtrigat: Përfaqësimi, Feminizmi dhe Art".[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 25 maj 2019. Marrë më 11 qershor 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ http://cfccs.org/dr-nita-luci


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=JJTQPsi3ix8
  2. https://vimeo.com/216647449
  3. https://www.koha.net/kulture/146521/cejzi-pertej-tradites-ishte-forma-e-fuqizimit-te-gruas/