Njëkohësisht (shkenca kompjuterike)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The "Dining Philosophers", problemi klasik që përfshin ndarjen dhe njëkohëshmërinë e burimeve

shkencat kompjuterike,njëkohshmëria është një veti e sistemeve në të cilat disa procese ekzekutohen në të njëjtën kohë, dhe potencialisht ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Këto procese mund të ekzekutohen në më tepër bërthama në çipin e njëjtë, duke e ndarë kohën në një procesor, ose të ekzekutohen në procesorë të ndarë fizikisht. Një numër i modeleve matematikore janë zhvilluar për llogaritje të përgjithshme njëkohësisht, duke përfshirë rrjetat Petri, procesi "calculi", modeli "Parallel Random Access Machine" dhe modeli "Actor".


Problemet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak se proceset në një sistem njëkohësisht mund të ndërveprojnë me njëri-tjetrin ndërsa ata janë duke u ekzekutuar, numri i rrugëve të ekzekutimit të mundshme në sistemin, mund të jetë jashtëzakonisht i madh, dhe të mund të parashikohen rezultatet e pritura.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lexime tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lynch, Nancy A. (1996). Distributed Algorithms. Morgan Kauffman. ISBN 1558603484. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Andrew S. Tanenbaum, Andrew S.; Maarten Van Steen (2002). Distributed Systems: Principles and Paradigms. Prentice Hall. ISBN 0-13-088893-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Kurki-Suonio, Reino (2005). A Practical Theory of Reactive Systems. Springer. ISBN 3-540-23342-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Garg, Vijay K. (2002). Elements of Distributed Computing. Wiley-IEEE Press. ISBN 0-471-03600-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Jeff Magee; Jeff Kramer (2006). Concurrency: State Models and Java Programming. Wiley. ISBN 0-470-09355-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]