Njehsimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fëmijët në Laos argëtohen duke mësuar njehsimin me "Number Bingo".

Njehsimi është aftësia për të arsyetuar dhe për të aplikuar koncepte të thjeshta numerike. [1] Shkathtësitë themelore të njehsimit përbëhen nga të kuptuarit e operacioneve themelore të aritmetikës si mbledhja, zbritja, shumëzimi dhe pjestimi. Për shembull, nëse dikush mund të kuptojë ekuacione të thjeshta matematikore si 2 + 2 = 4, atëherë do të konsiderohej se zotëronte të paktën njohuri themelore numerike. Aspektet thelbësore të njehsimit përfshijnë gjithashtu sensin e numrit, sensin e operacionit, llogaritjen, matjen, gjeometrinë, probabilitetin dhe statistikat. Një person me njohuri themelore të shkrim-leximit mund të menaxhojë dhe t'u përgjigjet edhe kërkesave matematikore të jetës. [2]

Në të kundërt, mungesa e njohurive elementare nga fusha e njehsimit mund të ketë një ndikim negativ. Numërimi dhe njehsimi kanë një ndikim të konsiderueshëm në vendimet profesionale (karrierës) dhe perceptimin e rrezikut ndaj vendimeve shëndetësore, duke deformuar perceptimin në fjalë [3] gjë që mund të ndikojë negativisht edhe në zgjedhjet ekonomike. [4] [5] [6]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Brooks, M.; Pui (2010). "Are individual differences in numeracy unique from general mental ability? A closer look at a common measure of numeracy". Individual Differences Research. 4 (në anglisht). 8: 257–265.
  2. ^ Statistics Canada. "Building on our Competencies: Canadian Results of the International Adult Literacy and Skills Survey" (PDF) (në anglisht). Statistics Canada. f. 209. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 2011-09-27.
  3. ^ Reyna, V.F.; Nelson, W.L.; Han, P.K.; Dieckmann, N.F. (2009). "How numeracy influences risk comprehension and medical decision making". Psychological Bulletin (në anglisht). 135 (6): 943–973. doi:10.1037/a0017327. PMC 2844786. PMID 19883143.
  4. ^ Gerardi, K.; Goette, L.; Meier, S. (2013). "Numerical ability predicts mortgage default". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 110 (28): 11267–11271. doi:10.1073/pnas.1220568110. PMC 3710828. PMID 23798401.
  5. ^ Banks, J.; O'Dea, C.; Oldfield, Z. (2010). "Cognitive Function, Numeracy and Retirement Saving Trajectories*". The Economic Journal (në anglisht). 120 (548): F381–F410. doi:10.1111/j.1468-0297.2010.02395.x. PMC 3249594. PMID 22228911.
  6. ^ Weller, J.A.; Dieckmann, N.F.; Tusler, M.; Mertz, C.K.; Burns, W.J.; Peters, E. (2013). "Development and Testing of an Abbreviated Numeracy Scale: A Rasch Analysis Approach". Journal of Behavioral Decision Making (në anglisht). 26 (2): 198–212. CiteSeerX 10.1.1.678.6236. doi:10.1002/bdm.1751.