Nofulla e sipërme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nofulla e sipërme Maxilla

Nofulla e sipërme është ashti më i madh i fytyrës rreth të cilit grupohen të gjitha eshtrat e tjera.

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të dallojmë trupin dhe katër zgjatime.

Trupi i nofullës ka formën e piramidës maja e së cilës lidhet me ashtin mollzor , ndërsa baza e trupit ndërton murin e jashtëm të zgavrës të hundës.

Zgjatimi ballor merr pjesë në ndërtimin e murit të jashtëm të hapësirës së hundës.

Zgjatimi mollëzor lidhet me ashtin mollëzor.

Zgjatimi palatinal ndërton 2/3 e përparme të qjellzës së fortë, ndërsa faqja e sipërme e këtij zgjatimi merr pjesë në ndërtimin e bazës së hundës.

Zgjatimi dhëmbor ka një brinjë të zgjatur që paraqesin harkun dhëmbor.

Foto shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kafka e njeriut
Skeleti i njeriut
Eshtrat e njeriut
Gjymtyrët e poshtme të njeriut
Gjymtyrët e sipërme të njeriut
Nofulla e poshtme