Nonpareli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nonpareli është njësi matëse tipografike e barabartë me 6 pika tipografike.

Këtë njësi matëse e formoi radhitëshkrirësi gjerman Herman Bertholld, i cili muar për bazë 30 cm gjatësi dhe i ndau në 133 pjesë të barabarta. Çdo e njëqinderidhjetëetreta pjasë tani quhet nonparel.[1]

1 nonparel = 6 pt = 2,117 mm

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Friedrich Bauer: Handbuch für Schriftsetzer, Verlag Klimsch & Co, Zweite Auflage 1905
  • J. Bass: Das Buchdrucker-Buch, Verlag Heinrich Plesken, 1930
  • Fritz Genzmer, Walther Großmann: Das Buch des Setzers, Verlag Gutenberg Berlin, 1939
  • Leo Davidshofer, Walter Zerbe: Satztechnik und Gestaltung, Bildungsverband Schweizerischer Buchdrucker, 1961

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ N. Berisha & A. Simnica Bazat e teknologjisë grafike, Libri shkollor, Prishtinë 2005, faqe 34