Nuhi Veselaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fotoporteti
Emri Nuhi
Mbiemri Veselaj
Lindur më 20 gusht 1933
Lindur në Reçan,Therandë
Kombësia Shqiptar
Profesioni Gjuhëtar

Nuhi Veselaj (lindur më 20 gusht 1933) është gjuhëtar i gjuhës shqipe[1][2] dhe shkrimtar[3][4] që vepron në Prishtinë, Kosovë. Ai është autor publikimesh me prozë e poezi dhe i punimeve shkencore nga fusha e gjuhësisë, ndërsa ka qenë edhe punëtor arsimi.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuhi Veselaj u lind më 20 gusht 1933 në Reçan të Therandës[5]. Në vendlindje bëri mësimet fillore ndërsa shkollën normale e përfundoi në Shkollën Normale në Gjakovë, që sipas tij ka pasur ndikim të madh në zhvillimin e tij të mëvonshëm profesional[6][7]. Më 1963 mbaroi degën e gjuhës e të letërsisë në Universitetin e Prishtinës, Fakulteti Filozofik. Ai vazhdoi studimet pasuniversitare dhe në vitin 1980 u emërua magjistër i shkencave filologjike, ndërsa doktoraturën e mbrojti më 1992.

Veprimtaria nga fusha e arsimit dhe e letërsisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuhi Veselaj ka qenë i angazhuar si mësues[8]. Ka botuar libra me pjesë teatrore për fëmijë[9] dhe konsiderohet autor i rëndësishëm sa i përket letërsisë shqiptare për fëmijë nga Kosova[10]. Ai është anëtar i Shoqatës Mbarëkombëtare të Shkrimtarëve për Fëmijë dhe të Rinj si dhe anëtar i Lidhjes së shkrimtarëve të Kosovës[5][11].

Publikime:

 • Miklime[12], 1967
 • Rrezet e ylberta[13], 1971
 • Me buzët në gaz, 1997
 • Fletë ditari rreth një motmotari, 1997
 • Trimoshi, 1997
 • Cace e hope djaloshare, 1997
 • Shfrime nëpër mjegullnajë, 1997
 • Mësime nëpër pësime, 1998
 • Gërricje në damarët e djalërisë[14], 1998
 • Bulëza të përshenjura, 2000
 • Ther me pupël, 2000

Veprimtaria nga fusha e shkencës dhe gjuhësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1999, në cilësinë e gjuhëtarit albanolog, Nuhi Veselaj ishte pjesë e Komisionit për Emërtimin e Rrugëve, Shesheve dhe Lagjeve të qytetit Prishtinë, të ngritur nga Qeveria Komunale dhe të përbërë nga 12 anëtarë[2].

Nuhi Veselaj e ka studiuar çështjen e trajtës paskajore të foljes në gjuhën shqipe dhe është i mendimit se mënjanimi i saj nga norma letrare ka sjellë probleme[15]. Ai është përkrahës i idesë që trajta paskajore e foljes, karakteristike për dialektin gegë, duhet të institucionalizohet[16] dhe të futet në themel të foljes shqip[17]. Sipas tij është e domosdoshme që paskajorja të futet në shqipen standarde[5]. Këtë qëndrim mbajnë edhe gjuhëtarët: Rexhep Ismajli, Rrahman Paçarizi, Shkumbin Munishi, Julie May-Kolgjini.[1]

Nuhi Veselaj e ka trajtuar edhe temën e përdorimit të fjalëve të huaja në gjuhën shqipe. Sipas tij, duhet të arriher një drejtpeshim i sasisë së fjalëve të huaja që përdoren në mënyrë që të mos pamundësohet shpjegimi analitik i problemeve të ndërlikuara shkencore.[18]

Nuhi Veselaj ka qenë pëjesëmarrës në Seminarin Ndërkombëtar të Gjuhës, Letërsisë dhe Kulturës Shqiptare. Në vitin 2009, në seminarin e njëzetë e tetë ai e diskutoi temën "Koinezimi i të folmeve në dialekte dhe standardizimi i gjuhës shqipe". Aty ai ndër tjera tha:

“Shqipja standarde nuk është varur asnjëherë nga të folmet e veçanta, por nga raportet ndër dialektore. Shqipja që në antikë paraqitet e koinezuar në dy dialekte gegë në veri e toskë në jug, por ajo asnjëherë nuk i ka këputur plotësisht raportet ndër-komunikuese. “

Nuhi Veselaj[19][20]


Publikime:

 • Rreth përcaktimit të rregullës për formimin e emrave prejpjesorë të vepruesit me - (ë)s në shqipen kombëtare letrare, 1995[12]
 • Formanti - as si ndajshtesë e specializuar: (për emërtimin e njerzve sipas vendbanimit e prejardhjes në shqipen letrare kombëtare), 1996[12]
 • Çështje të shqipes standarde në fushë të leksikut dhe të fjalëformimit I, 1997[18][21][22]
 • Rreth terminologjisë kompjuterike në shqipe, 1999[12]
 • Paskajorja, çështje e shqipes standarde, 2000[16][23][24][25][26]
 • Përpunimi i normës letrare kusht për kristalizimin e mëtejshëm të shqipes standarte kombëtare, 2001[12]
 • Çështje rreth emërtimit të vendbanimeve në shqipe me theks në emërtimet e propozuara në Kosovë, 2001[27][28]
 • Foljet më -O në gjuhën shqipe, 2002[29]
 • Paskajorja dhe standardizimi i gjuhës shqipe, 2006[30]
 • Koinezimi i të folmeve në dialekte dhe standardizimi i gjuhës shqipe, 2009[19][20][31]
 • Shumësi dhe shquarsia e emrave në shqipen standarde, 2013[32][33][34]
 • Foljet e huazuara me -I në temë cështje drejtshkrimore e fjalëformuese në gjuhën shqipe[35]
 • Paskajorja pas Konferencës së Durrësit[36]

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 21 maj 2015. Marrë më 15 mars 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b http://pashtriku.beepworld.de/pirraku_shtabisuprem.htm
 3. ^ http://www.arkivalajmeve.com/Brerore-lirie-per-Elena-Gjiken.399197[lidhje e thyer]
 4. ^ http://www.telegrafi.com/magazina/promovohet-edicioni-i-tete-i-brerore-lirie-18-517.html[lidhje e thyer]
 5. ^ a b c https://albemigrant2011.wordpress.com/2008/02/15/nuhi-veselaj-gjuhetari-i-bashkimit-gjuhesor/
 6. ^ http://koha.net/?id=8&arkiva=1&l=102203
 7. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 9 mars 2016. Marrë më 15 mars 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ http://www.pashtriku.org/?kat=64&shkrimi=2398
 9. ^ http://fjalaelire.co.uk/wp-content/uploads/2012/04/bishqemi-fjala Archived 21 April 2015[Date mismatch] at the Wayback Machine. faqe 15
 10. ^ http://fjalaelire.co.uk/wp-content/uploads/2012/04/bishqemi-fjala Archived 21 April 2015[Date mismatch] at the Wayback Machine. faqe 13
 11. ^ http://floripress.blogspot.com/2013/04/lidhja-e-shkrimtareve-e-kosoves-me.html
 12. ^ a b c d e http://www.bksh.al/adlib/scripts/wwwopac.exe?&DATABASE=catalo&OPAC_URL=/adlib/beginner/index_al.html&LANGUAGE=1&l1=Veselaj,+Nuhi&LIMIT=0
 13. ^ http://www.zemrashqiptare.net/news/id_3172/Nuhi-Veselaj:-Nj%C3%AB-shekull-jet%C3%AB,-me-shekuj-lavdi.html
 14. ^ http://books.google.com/books/about/G%C3%ABrricje_n%C3%AB_damar%C3%ABt_e_djal%C3%ABris%C3%AB.html?id=ks3eMAAACAAJ
 15. ^ http://filologjia.uni-pr.edu/getattachment/Seminari/Seminari-32-%28V--1%29---Botim.pdf.aspx
 16. ^ a b http://www.shkenca.org/pdf/gjuhe/dicka_per_paskajoren.pdf
 17. ^ http://www.proletari.com/mbi-identitetin-kombetar-dhe-shqipen-e-njesueme/html
 18. ^ a b "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 13 maj 2013. Marrë më 15 mars 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b http://www.kosovapress.com/sq/arkiva/veselaj-dialekti-gege-e-toske-nuk-i-kane-keputur-raportet-nder-komunikuese-80735/?old=1
 20. ^ a b http://botasot.info/?gjuha=0&category=15&id=29033
 21. ^ http://libris.kb.se/bib/11873236
 22. ^ http://www.shkoder.net/fjala/2008/aberisha2.htm
 23. ^ http://books.google.com/books/about/Paskajorja.html?id=vjv6lAEACAAJ
 24. ^ http://linguasocio.blogspot.com/2011/01/mbi-mundesine-e-integrimit-te.html
 25. ^ http://www.ashak.org/?cid=1,24,368
 26. ^ "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 8 janar 2020. Marrë më 15 mars 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ https://m.facebook.com/notes/shoq%C3%ABria-bashkimi-shqiptar/onomastika-e-kosov%C3%ABs-nd%C3%ABrmjet-miteve-dhe-identiteve-ii/165020143513510/
 28. ^ https://upload.wikimedia.org/wikibooks/sq/9/9d/Begzad_Baliu._Onomastike_dhe_identitet_paust.pdf
 29. ^ http://bibliotekashkoder.com/more_catalog.php?id=8801
 30. ^ http://www.zemrashqiptare.net/news/id_2823/Nuhi-Veselaj:-Paskajorja-dhe-Standardizimi-i-Gjuh%C3%ABs-Shqipe.html
 31. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 15 mars 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ http://www.academia.edu/5895016/SHQIPJA_E_DRUNJTE_1
 33. ^ http://www.ashak.org/repository/docs/Studime_20_WEB_601976.pdf
 34. ^ http://www.zemrashqiptare.net/news/id_15253/rp_0/act_print/rf
 35. ^ http://letersia.zemrashqiptare.net/news/id-4933/Nuhi_Veselaj:_Foljet_e_huazuara_me_I_n%C3%AB_tem%C3%AB_c%C3%ABshtje_drejtshkrimore_e_fjal%C3%ABformuese_n%C3%AB_gjuh%C3%ABn_shqipe.html
 36. ^ http://www.zemrashqiptare.net/news/id_33959/Nuhi-Veselaj:-Paskajorja-pas-Konferenc%C3%ABs-s%C3%AB-Durr%C3%ABsit.html

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]