Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga OSCE)
Jump to navigation Jump to searchZyrat e OSCE në Vienë

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (shqip shkurt: OSBE, Anglisht: OSCE- Organization for Security and Cooperation in Europe) është organizatë ndërkombëtare që shërben si forum për dialogje politike.

OSBE-ja u themelua në vitin 1975 me Aktin e Helsinkit me 35 shtete pjesëmarrëse. Në vitin 1995, në Konferencën e Budapestit, riorganizohet në organizatë ndërkombëtare me 56 vende pjesëmarrëse nga Evropa, Azia e Mesme dhe Amerika Veriore. Detyrat e OSBE-së janë: stabiliteti dhe siguria politike në Evropë, zhvillimi i bashkëpunimit ekonomik, shtetëror, kulturor e ekologjik.

OSBE-ja bazohet në praktikat demokratike dhe qeverisje të përmirësuar. Shumica e stafit që përbëhet nga më shumë se 3500 vetë punojnë jashtë (në terren) ndërsa vetëm 10% punojnë në zyrat qendrore.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]