Oftalmologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Okulistika është dega e mjekësisë e cila merret me sëmundjet e kirurgjisë dhe rrugeve vizive, duke përfshirë të syve, trurit, dhe zonat përreth syve, të tilla si sistemi lakrimal dhe lotimi. Nga konventa termi okulist është shumë me i kufizuar dhe nënkupton një specialist mjekesor te trajnuar ne kirurgji . kjo ndryshon nga ophthalmologists kryen operacione në sy, ato në përgjithësi janë të kategorizuara si kirurge. Fjala Okulistikë vjen nga rrënjët greke "ophthalmos" kuptimi i sy dhe mendim ; okulistikë e perkthyer fjalë për fjalë është "shkenca e syve". Si një disiplinë, kjo vlen edhe për të kafshëve sytë, që nga dallimet nga praktika e njeriut janë të habitshme të vogla dhe janë të lidhura kryesisht me dallimet në Anatomi ose prevalencë, jo dallime në proceset e sëmundjes. Megjithatë, veterinari rregullohet veçmas në shumë vende dhe shtete / krahina rezultuar në disa ophthalmologists trajtojnë të dy njerëzve dhe e kafshëve.