Ombrella

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ombrella

Ombrella është një çadër e mbështetur nga brinjë prej druri ose metali që zakonisht montohet në një shtyllë prej druri, metali ose plastike. Është projektuar për të mbrojtur një person nga shiu ose rrezet e diellit. Disa ombrella nuk janë të papërshkueshme nga uji, dhe disa janë transparente. Mbulesat e çadrave mund të bëhen prej pëlhure ose plastike fleksibël.

Ombrella janë kryesisht pajisje portative që mbahen me dorë, të përmasave për përdorim personal. Ombrellat më të mëdha të lëvizshme me dorë janë ombrellat e golfit. Ombrellat mund të ndahen në dy kategori: ombrellat plotësisht të palosshme, në të cilat shtylla metalike që mbështet mbulesën tërhiqet, duke e bërë ombrellën mjaftueshëm të vogël për t'u futur në një çantë dore dhe ombrellat jo të palosshme, në të cilat shtylla mbështetëse nuk mund të tërhiqet dhe mund të shembet. Një dallim tjetër mund të bëhet midis ombrellave të operuara me dorë dhe ato automatike me susta, të cilat hapen me shtypjen e një butoni.