Shiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Reshje shiu

Shiu është forma më e zakonshme reshjesh që krijohet kur pikat e imta të ujit bashkohen në një madhësi 0,5 deri 6-7 mm dhe për shkak të rëndesës bien prej revetokë. Forma të tjera të shiut janë: dëbora, lloha, breshëri dhe vesa. Sasia e shiut të rënë matet në mm. 1 mm reshje nënkupton 1 litër për metër katror. Jo i gjithë shiu bie në tokë, pasi që një pjesë e tij avullon kur bie për shkak të ajrit të thatë. Kur shiu nuk arrin të bjerë në tokë ai quhet virga, një dukuri që ndeshet shpesh në rajonet e nxehta dhe të thata të shkretëtirave.

Reshjet klasifikohen 1. Sipas intensitetit a.Pika shiu kur bien me pak se 1mm ne ore. b.Shi i dobet 1-2mm ne ore c.Shi mesatar 2-6mm ne ore d.Shi i forte me shume se 6 mm ne ore. e.Shtrengata me shume se 10mm ne ore f. Shi i rrembyer me shume se 30mm ne ore 2.Sipas natyres se renies a.Shi i bute quhet kur perbehet nga pika uji te imeta me diameter 0.5mm. Keto lloj reshjesh vijne nga rete shtresore jo grummbullore. Nuk eshte i rrembyeshem per nje ore mund te bien 0.5mm b.Shi i zakonshem quhet ai qe nuk perbehet nga pika te imeta me diameter me te madh se 0.5mm matet me sasine e pergjithshme te rene zgjatur ne kohe. Ky lloj shiu vjen nga re te uleta ose te mesme grumbullore. Hapesire jo e kufizuar. Qielli ka ngjyre gri me shume ne te murrme. Nuk ka te cara ne qiell. Ky shi nuk kthehet ne shtrengate. c.Shi rrebesh do te quhet i rrembyeshem zgjat shume pak ne kohe vjen nga re grumbullore te shiut. Gjithmone kemi intensitet variabel ze nje hapesire te vogel shpesh e quajme shi me diell mund te kthehet ne nje shtrengate te zokonshme kur kemi rryma tropikale. 3.Sipas kohezgjatjes a.ne forme vese. b.i vazhdueshem. c.ne forme shtrengate.

Rëndësia e shiut në natyrë[redakto | redakto tekstin burimor]

Ndikimi i njeriut[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiu artificial[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]