Ora dixhitale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sahati dixhital tregon kohën duke kontrolluar valvulat në shatërvan
Sahati dixhital e një dizajni bazë që zakonisht gjendet në hotele.

Një sahat dixhital është një lloj ore që shfaq kohën në mënyrë dixhitale (d.m.th. me numra ose simbole të tjera), në krahasim me një orë analoge.

Orët dixhitale shpesh shoqërohen me disqe elektronike, por përshkrimi "dixhital" i referohet vetëm ekranit, jo mekanizmit të makinës. (Si orët analoge ashtu edhe ato dixhitale mund të drejtohen mekanikisht ose elektronikisht, por mekanizmat "orat" me ekrane dixhitale janë të rralla).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ora e parë dixhitale e xhepit ishte shpikja e inxhinierit austriak Josef Pallweber[1], i cili krijoi mekanizmin e tij "jump-hour" në vitin 1883. Në vend të një numri konvencional, ora e kërcimit kishte dy dritare në një numërues smalt, përmes të cilit orët dhe minutat janë të dukshme në disqet rrotulluese. Parimet e lëvizjes së orës së kërcimit Pallweber ishin shfaqur në orët e dorës në vitet 1920 (Cortébert) dhe përdoren ende sot (Chronoswiss Digiteur). Ndërsa shpikësi origjinal nuk kishte një markë ore në atë kohë, emri i tij që atëherë është ringjallur nga një prodhues i sapokrijuar orësh.[2]

Patenta më e hershme për një orë alarmi dixhitale u regjistrua nga D.E Protzmann dhe të tjerë më 23 tetor 1956, në Shtetet e Bashkuara. Protzmann dhe bashkëpunëtorët e tij patentuan gjithashtu një orë tjetër dixhitale në vitin 1970, e cila thuhej se përdorte një sasi minimale pjesësh lëvizëse. Dy pllaka anësore mbanin numra dixhitalë midis tyre, ndërsa një motor elektrik dhe një aparat me kamerë kontrollonin lëvizjen jashtë.[3]

Në vitin 1970, ora e parë e dorës dixhitale me ekran LED u prodhua në masë. E quajtur Pulsar, dhe prodhuar nga Hamilton Watch Company, kjo orë u la të kuptohet dy vjet më parë kur e njëjta kompani krijoi një prototip orë dixhitale për 2001: A Space Odyssey të Kubrick.[4]

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Orët dixhitale zakonisht përdorin luhatjen 50 ose 60 herc të rrymës AC ose një oshilator kristal 32,768 herc si në një orë kuarci për të mbajtur kohën. Shumica e orëve dixhitale shfaqin orën e ditës në format 24-orësh; në Shtetet e Bashkuara dhe në disa vende të tjera, një opsion i zakonshëm i sekuencës së orëve është formati 12-orësh (me disa tregues të AM ose PM). Disa orë, të tilla si shumë orë dore dixhitale, mund të ndërrohen midis modaliteteve 12-orëshe dhe 24-orëshe. Emulimet e fytyrave të stilit analog shpesh përdorin një ekran LCD, dhe këto ndonjëherë përshkruhen si "dixhitale".

Përdorimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak se orët dixhitale mund të jenë pajisje shumë të vogla dhe të lira që rrisin popullaritetin e modeleve të produkteve, ato shpesh përfshihen në të gjitha llojet e pajisjeve si makinat, radiot, televizorët, mikrovalë, furrat standarde, kompjuterët dhe telefonat celularë. Ndonjëherë dobia e tyre diskutohet: një ankesë e zakonshme është se kur ora duhet të caktohet në orën e kursimit të ditës, shumë orë shtëpiake duhet të rirregullohen. Inkorporimi i sinkronizimit automatik nga sinjali i orës së radios po e redukton këtë problem (shih Ora e radios). Orët dixhitale inteligjente, përveç shfaqjes së kohës, lëvizin informacione shtesë si moti dhe njoftimet.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "DEPATISnet | DEPATISnet-Startseite". depatisnet.dpma.de (në gjermanisht). Marrë më 2021-11-08.
  2. ^ "Home page". JosefPallweber.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2015-10-01. Marrë më 2015-11-07.
  3. ^ Churm, Thomas M. (5 nëntor 2013). "A Short History of Digital Clocks and Watches". Alarm Clock Blog (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 mars 2016. Marrë më 2016-02-28.
  4. ^ "The History of the Digital Watch". h2g2 (në anglisht). 30 prill 2003. Arkivuar nga origjinali më 6 nëntor 2015. Marrë më 2015-11-07.