Jump to content

Çezma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Qendër) Jet d'eau, (Gjenevë, Zvicër) Në drejtim të akrepave të orës nga lart djathtas (1) Fontana di Trevi (Romë) (2) Place de la Concorde (Paris) (3) Çezma në Kopshtin e Versajës (Versajë) (4) Njëqind çezmat, Villa d'Este (Tivoli, Itali) (5) Fuente de los Leones, (Alhambra, Granada) (6) Çezma në Sheshin e Shën Pjetrit (Romë) (7) Çezma Samson dhe Luani (Peterhof, Shën Petersburg, Rusi) (8) Çezma e Dubait (Dubai)

Çezma ose Çeshmja është një ujëmbledhës dekorativ që përdoret për shkarkimin e ujit. Është gjithashtu një strukturë që hedh ujin në ajër për një efekt dekorativ ose dramatik.

Çezmat fillimisht ishin thjesht funksionale, të lidhura me burime ose ujësjellës dhe përdoreshin për të siguruar ujë të pijshëm dhe ujë për larje dhe larje banorëve të qyteteve, qytezave dhe fshatrave. Deri në fund të shekullit të 19-të, shumica e burimeve funksiononin nga graviteti dhe kishin nevojë për një burim uji më të lartë se shatërvani, si për shembull një ujëmbledhës, për të bërë që uji të rrjedhë ose të rrjedhë në ajër.

Përveç sigurimit të ujit të pijshëm, çezmat përdoreshin për dekorim dhe për të festuar ndërtuesit e tyre. Çezmat romake ishin zbukuruar me maska ​​prej bronzi ose guri të kafshëve ose heronjve. Në mesjetë, projektuesit maure dhe myslimanë të kopshteve përdorën çezma për të krijuar versione në miniaturë të kopshteve të parajsës. Mbreti Luigji XIV i Francës përdori çezmat në Kopshtet e Versajës për të ilustruar fuqinë e tij mbi natyrën. Çezmat dekorativë barok të Romës në shekujt 17 dhe 18 shënuan pikën e mbërritjes së ujësjellësve të restauruar romakë dhe lavdëruan Papët që i ndërtuan ato.[1]

Nga fundi i shekullit të 19-të, pasi hidrauliku i brendshëm u bë burimi kryesor i ujit të pijshëm, çezmat urbane u bënë thjesht dekorative. Pompat mekanike zëvendësuan gravitetin dhe lejuan që burimet të riciklojnë ujin dhe ta detyrojnë atë në ajër. Jet d'Eauliqenin e Gjenevës, i ndërtuar në vitin 1951, gjuan ujë 140 metra në ajër. Çezma më e lartë e tillë në botë është Çezma e Mbretit FehdXhide, Arabi Saudite, i cili derdh ujë 260 metra mbi Detin e Kuq.[2]

Çezmat përdoren sot për të dekoruar parqet dhe sheshet e qytetit; për të nderuar individë ose ngjarje; për rekreacion dhe për argëtim. Një splash pad ose pishinë me spërkatje u lejon banorëve të qytetit të hyjnë, të lagen dhe të freskohen gjatë verës. Çezma muzikore kombinon avionët lëvizës të ujit, dritat me ngjyra dhe muzikën e regjistruar, të kontrolluar nga një kompjuter, për efekte dramatike. Çezmat mund të jenë gjithashtu instrumente muzikore që luhen nga pengimi i një ose më shumë avionëve të tyre të ujit. Çezma e pijes ofrojnë ujë të pijshëm të pastër në ndërtesat publike, parqet dhe hapësirat publike.

  1. ^ Philippe Prévot, Histoire des jardins, Editions Sud Ouest, Bordeaux, 2006.
  2. ^ SAMIRAD (Saudi Arabia Market Information Resource Directory)