Jump to content

Oscar Luigi Scalfaro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Oscar Luigi Scalfaro (9 shtator 1918, Novara - 29 janar 2012. Romë) ishte president i Republikës italiane që nga viti 1992 deri në vitin 1999. Scalfaro vizitoi Shqipërinë në dhjetor të 1992, duke hapur një epokë të re në marrëdhëniet italo-shqiptare. Më pas vizita e tij e dytë si president u zhvillua në Tiranë në prill 1996.

Ai e filloi karrierën si magjistrat, në vitin 1943, por hyri në politikë në vitin 1946, zgjedhur në Asamblenë Kushtetuese.

Ai ishte një prej politikanë të rrallë në Itali dhe ka mbajtur tre postet kryesore në vend, atë të presidentit të Republikës, presidentit të Senatit dhe presidentit të Dhomës së deputetëve.

Ai ka qenë ministër i Brendshëm në vitet 80 në dy qeveritë socialiste të Bettino Craxit.

Në vitin 1999, në fund të mandatit presidencial, ai u bë senator me të drejta të plota, ashtu si ish-shefat italianë të Shtetit duke u përfshirë në radhët e Partisë Demokrate.