Osteopatia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Osteopatia është një mënyrë diagnostikimi dhe shërimimjekësi, që bazohet në trajtimin dhe përpunimin me anën e duarve të sistemit skeletor-muskulor. Në osteopati rëndësi e njëjtë u jepet ndërtimtarisë dhe punimit të trupit, si edhe përkrahet aftësia natyrore e shërimit të vetvetishëm të trupit nën kushtet e duhura. Rëndësi i jepet poashtu parandalimit, mirëqënies, dhe ndihmesës së trupit të vetëshërohet. Ngaqë trupi mendohet si një organizëm i vetëm apo njësi, përparësi e veçantë ka kuptimi i mekanizmave trupore dhe marrdhënia e organeve trupore dhe sistemeve të tij.

Osteopatia është një sistem mjekësor që bazohet në teorinë që pohon se çrregullimet në sistemin muskulor-skeletor ndikojnë në pjesët e tjera të trupit, duke shkaktuar shumë çrregullime që mund të ndreqen me anë të teknikave të ndryshme përpunuese në lidhje me mjekësinë tradicionale, operimin, farmakologjinë, dhe procedura (ecuri) të tjera shërimi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Osteopatia u zhvillua në fillim në vitin 1874, në Amerikë, nën frymëzimin nismëtar dhe udhëheqjes së Andrew Taylor Still (1828-1917), që pohonte se kishte zbuluar një sistem të ri revolucionar në filozofinë e shërimit.

Parimet osteopatike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]