Jump to content

Otto von Guericke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
otto von guericke

Otto von Guericke.(1602-1686). Ishte fizikant dhe matematikant i njohur gjerman. Lindi ne Madgeburg te Gjermanise. Ai u be i njohur per zbulimin e pompes se vakumit e cila u njoh si hemisfera e Madgeburgud. Ai u detyrua ta bente kete gje per arsye qe te gjendej supozimi i gabuar i Aristotelit se natyra e urren vakumin. ai u be i njohur edhe per shpikjen e gjeneratorit elektrostatik, dhe per shpikjen e Anemoskopit. Vdiq ne moshen 83 vjeqare me 21 maj 1686.

shpikjet dhe zbulimet me te njohura

1.Pompa e vakumit

2.Gjeneratori Elektrostatik.

3.Anemoskopi.

4.Densimetri etj.