Jump to content

Përbindëshi i Tokës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Përbindëshi i Tokës (Arabisht: دابة الأرض; Dabbat al-Ardḍ) është një prej shenjave të mëdha i cili do të ndodhë para Ditës së Kijametit. Ky krijesë do të vijë pasi që dielli të lindë nga perëndimi. Ky përbindësh përmendet në Kuran dhe hadith.


Dhe, kur të vie koha që të dënohen ata, Na do të bëjmë që nga Toka të del një kafshë, e cila do t’u thotë atyre se njerëzit nuk u janë bindur argumenteve Tona. (Naml 27:82)


Ky përbindësh përmendet edhe në hadithin e Jami Tirmidhiu, mirëpo ky hadith klasifikohet daif (hadith i dobët).[1]

Transmenton Ebu Hurejre se Muhammedi ka thënë: Do të vijë një përbindësh me të cilin ka unazën e Sulejmanit dhe shkopin e Musës. Fytyra e besimtarit do t'i ndriçohet, ndërsa hunda e pabesimtarëve do t'ju vuloset me unazën e Sulejmanit dhe kur vijnë me ngrënë bukë do t'ju thuhet: "Këtu hani o besimtarë dhe këtu hani o pabesimtarë!"[2]


Ibn Jurayj transmenton se Ibn ez-Zubejri ka pëshkruar se përbindëshi do të jetë: Koka e tij do të jetë si koka e demit, syri i tij do të jetë si syri i derrit, veshët i tij do të jenë si veshët e elefantit, brirët e tij do të jenë si brirët e drerit, qafa e tij do të jetë si qafa e strucit, gjoksi i tij do të jetë si gjoksi i luanit, ngjyra e tij është si ngjyra e tigrit, këmbët e tij do të jenë si këmbët e deves, bishti i tij do të jetë si bishti i miut.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Classification of Hadith: According to The Reliability and Memory of The Reporter". Islamic Awareness. Marrë më 4 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Tirmidi, Jami. "Jami' Al-Tirmidhi". www.sunnah.com. Darussalam. Marrë më 23 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)