Përbuzja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kjo foto e Thomas Ward, i arrestuar për vjedhjen e një monedhe 1£, mund të shihet si një përbuzje.

Në përdorimin e folur, përbuzja zakonisht i referohet ose aktit të përçmimit ose mungesës së përgjithshme të respektit për diçka. Ky grup emocionesh në përgjithësi prodhon sjellje jopërshtatëse.[1][2] Autorë të tjerë e përkufizojnë përbuzjen si një emocion negativ dhe jo si plejadë mentaliteti dhe ndjenjash që prodhojnë një qëndrim. Paul Ekman e kategorizon përbuzjen si emocionin e shtatë bazë, së bashku me zemërimin, neverinë, frikën, lumturinë, trishtimin dhe habinë. Robert C. Solomon vendos përbuzjen në të njëjtin vazhdimësi emocionale si pakënaqësia dhe zemërimi, dhe ai argumenton se ndryshimet midis të treve janë se inati është zemërimi i drejtuar ndaj një individi me status më të lartë; zemërimi drejtohet ndaj një individi me status të barabartë; dhe përbuzja është zemërimi i drejtuar ndaj një individi me status më të ulët.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ TenHouten, W.D. (2007), A General Theory of Emotions and Social Life. Routledge.
  2. ^ "Definition of CONTEMPT". www.merriam-webster.com (në anglisht). 2024-01-20. Marrë më 2024-01-26.
  3. ^ Solomon R.C. (1993). The Passions: Emotions and the Meaning of Life. Hackett Publishing.