Përdoruesja:Margott/Wikiwomen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Logo Wikiproyecto Mujeres 1.jpg

Objektivat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky Wikiprojekt kërkon të krijojë një mjedis të përshtatshëm për pjesëmarrjen e grave në hapësirën e Wikipedias.

Në Wikipedia ne kemi një hendek gjinor shumë të madh që ndikon në mënyrë të pashmangshme mbi përmbajtjen e artikujve. Objektivi i Wikimedia Foundation është për të tërhequr më shumë partnerë për të siguruar diversitetin dhe cilësinë e përmbajtjes.

 • Cilat janë pengesat kryesore për pjesëmarrjen e grave në Wikipedia?
 • Cilat janë strategjitë më të mira për të bërë të dukshme dhe të veprojnë pozitivisht për të adresuar këtë boshllëk? Ky projekt mbështet objektivin strategjik të Wikimedia Foundation për të zvogëluar hendekun gjinor në projektet tona.

Ne jemi të bindur se, për gratë, të pasurit një rrjet mbështetje është jetike. Kjo është arsyeja pse ne duam të krijojmë një mjedis dhe atmosfere, për të shqyrtuar ide të reja dhe të punojnë para artikujve botuese dhe të paraqesim ato në shqyrtim më rigoroz dhe kritik të komunitetit në përgjithësi.

Kjo Wikiprojekt synon të adresojë sistematikisht një pjesë të rrezikut të Wikipedia në mbulimin e saj të pjesëmarrjes së grave në kulturë dhe shkencë.

Në këtë Wikiprojekt ne mirëpresim çdo /dhe të gjithë ata që janë të interesuar të kontribuojnë për të zgjeruar biografitë e grave në wp, për të krijuar dhe për të përmirësuar në lidhje me historinë e grave artikujve dhe, sidomos, Wikipedians të reja/rinj që kërkojnë një hapësirë mbështetje për të filluar në këtë rrugë të ndërtimit të njohurive.

Sa më shumë njerëz të përfshijnë pikëpamjet e tyre aq më shumë ndryshmime do të shfaqen, kështu do të kemi neutralitet më të madh në artikuj. Por ne e kuptojmë se jo të gjitha gratë janë të interesuar për punojnë në të njëjtat çështje kështu që temat që do të shkruhet janë të hapura por çdo interes që mund të keni një shkrues.

Ne besojmë se Wikipedia ka nevojë për një vend ku gratë të ndihen më të sigurt për të pyetur, gabuar, dyshuar dhe të mësojnë për të redaktuar, pa kritika dhe shpjegime në diskutimet e dominuar nga zërat meshkuj. Kjo është arsyeja pse qëllimet tona janë:

 • Rritja e numrit të grave redaktore në Wikipedia.
 • Hapja një hapësirë ​​për dialog mes Wikipedians grave me qëllim për të ofruar këshillim dhe mbështetje për ta krijuar një atmosferë të atmosfere.
 • Takime në mes të redaktorëve për të forcuar lidhjet dhe ndjenjën e përkatësisë dhe të identitetit të komunitetit.
 • Wikipedianët të sjellë së bashku palët e interesuara në uljen e hendekut gjinor në Wikipedia për të gjeneruar një mjedis të këndshëm.
 • Mbështetjen e redaktueseve të reja që duan të jenë pjese e projektit.
 • Japin informacionin e kontaktit qasje të lehtë për njerëzit që janë të gatshëm dhe në gjendje që të drejtojë botuesve rishtar në programet e mentorimit.
 • Një vend ku mund të diskutojnë sfidat me të cilat ndajmë në Wikipedia gratë dhe që lajmëtarë të rinj të gjejnë këshilla nga kolegët e tyre.
 • Identifikimi i artikujve rreth grave për të përmirësuar cilësinë dhe mbulimin e biografive të grave, grupe pune për të punuar bashkërisht në këto objekte.
 • Gjenerimi i artikujve të rinj në lidhje me temat që ju interesojnë redaktuesve.
 • Identifimi dhe kategorizimi i artikuj në lidhje me gratë dhe historinë e grave.

Guidë si të shkruash biografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Udhëzues për të shkruar artikuj për gratë

Gjëja më e rëndësishme në lidhje me këtë udhëzues është për të theksuar duhet përdorur një gjuhë sa më neutrale të jetë e mundur dhe sa më pak seksiste të jetë e mundur. Ajo që duhet të shmanget është një asimetri në përkufizimet e supremacisë e perspektivës mashkullore.

 • Shmangni gjuhë që supozon se speciet njerëzore meshkuj janë neutral dhe gratë janë të tjera.
 • Të mos përcaktohet statusi i saj për shkak të partnerit: referenca të gjinisë së saj, vajzën, nëna apo gruaja mund të paraqiten në seksionin e jetës personale, por jo domosdoshmërisht në hyrje. Për shembullː Artikulli i Inva Mulës nuk ka pse të niset me fjaline "Inva Mula" bashkëshortja e Hetem Ramadanit...apo e bija e Avni Mulës etj, ndërkohë që tek artikujt rreth biografisë së mëshkujve nuk thohet asnjëherë, bashkëshorti i ..
 • Mos përdorni termin "gruaja" por përdorni "bashkëshortja ose bashkëshorti" ose "partner" ose "partnerja" sipas rrethanave. Ju mund të thonë se "është e martuar me XY" në vend të "është gruaja e".
 • Propozim tjetër..

Rregullat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

-Ju lutemi nënshkruani emrin(username-in këtu)

Artikujt të rinj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikuj për tu përkthyer[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biografi të ndyshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biografi
 • Sook Lim; Nahyun Kwon (2010). "Gender differences in information behavior concerning Wikipedia, an unorthodox information source?". Library and Information Science Research. 32 (3): 212–220. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) DOI
 • "Gender gap coverage in media and blogs" section of a December 5, 2013 Wikimedia blog entry summarizes article. In short: based on a qualitative analysis of 42 articles from US news media and blogs, and 1,336 comments from online readers authors see a “broader backlash against women, and particularly feminism” in the U.S. news media and blogs. They question whether the Wikimedia Foundation is properly addressing the issue.