Jump to content

Paqartësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vizatim i shpinës një vemje antropomorfike, e ulur në një karrige me bar dhe lule, duke fryrë tym nga një nargjile; një vajzë bjonde me një fustan të modës së vjetër është duke qëndruar në majë të gishtave për të parë vemjen mbi buzën e zhavorrit.
Ilustrimi i Sir John Tenniel i Caterpillar-it për Aventurat e Alices in Wonderland të Lewis Carroll-it shquhet për figurën qendrore të paqartë, koka e të cilit mund të shihet si fytyra e një mashkulli me hundë dhe mjekër të mprehtë, ose si fundi i kokës së një vemjeje të vërtetë, me dy këmbët e para të djathta "të vërteta" të dukshme.

Paqartësia[1] është lloji i kuptimit në të cilin një frazë, deklaratë ose rezolutë nuk përkufizohet në mënyrë eksplicite, duke shkaktuar disa interpretime; të tjerët e përshkruajnë atë si një koncept ose deklaratë që nuk ka asnjë referencë të vërtetë. Një aspekt i zakonshëm i paqartësisë është pasiguria. Pra, është një atribut i çdo ideje ose deklarate, kuptimi i synuar i së cilës nuk mund të zgjidhet përfundimisht, sipas një rregulli ose procesi me një numër të kufizuar hapash.

Koncepti i paqartësisë në përgjithësi është në kontrast me qartësinë. Në paqartësi, interpretime specifike dhe të dallueshme lejohen (edhe pse disa mund të mos jenë menjëherë të dukshme), ndërsa me informacion të qartë është e vështirë të formohet ndonjë interpretim në nivelin e dëshiruar të specifikës.

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Paqartësi ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2024-06-05.