Parimi njerëzor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Parimi njerëzor pohon se, gjithësia që ne vërejme dhe njohim, duhet të jetë e përshtatshme për zhvillimin e jetës mendore, sepse përndryshe ne nuk do të ishim këtu e tani për t`a vrojtuar dhe përshkruar atë fizikalisht.

Me fjalë të tjera, parimi njerëzor thotë, nëse do të ishin një miliardë gjithësira, me një larmi ligjesh natyrore, atëherë njerezit do të vërenin vetëm ato në të cilat njerëzit do të mundnin të shfaqeshin, dhe (s´ka rëndësi se sa lloje të shumta të ligjeve natyrore do të ishin) ligjet e natyrës të para nga njerëzit do të ishin vetëm ligjet e natyrës të këtyre gjithësirave në të cilat njerëzit siç i njohim ne do të mundnin të shfaqeshin. Pra, "nëse diçka duhet të jetë e vërtetë për ne, si njerëz, të jetë, atëherë është e vërtetë sepse ne jemi." Kjo është pasoja e njohur si paragjykimi përzgjedhor.

Prejardhja e emërtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ithtarët dhe llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi teologjik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kritika dhe mbrojtja e parimit njerëzor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parimi kopernikor dhe njerëzor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i parimit njerëzor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]