Jump to content

Kozmologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kozmologjia (greq. κοσμολογία = njohja e botës, botëkuptimi, botëpërshkrimi) merret me prejardhjen dhe zhvillimin e gjithësisë në tërësi dhe vendin e njeriut në të në veçanti. Ajo është degë e fizikës dhe filozofisë.

Rrënjët e kozmologjisë shtrihen në tregimet historike fetare që lidhen me zanafillën e lindjes së gjithçkasë (shikoni kozmogonia), dhe në sistemet filozofike (p.sh. sistemi ptolemeik. Në ditët e sotme kozmologjia është një shkencë që bën pjesë kryesisht në astronomi, duke përmbledhur në vetvete disiplina dhe teori edhe jashtë astronomisë, si p.sh fizikën e pjesëzave, relativitetin e përgjithshëm, e të tjera.

Megjithëse kozmologjia është fjalë e kohëve të fundit (përdorur për herë të parë në vitin 1730 në librin e Kristian Volfit Cosmologia Generalis), studimi i gjithësisë dhe prejardhjes së saj ka një histori të gjatë që përfshin shkencën, filozofinë, ezoterikën, dhe fenë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bragg, Melvyn (2023). "The Universe's Shape". bbc.co.uk. BBC. Marrë më 23 maj 2023. Melvyn Bragg discusses shape, size and topology of the universe and examines theories about its expansion. If it is already infinite, how can it be getting any bigger? And is there really only one? {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • "Cosmic Journey: A History of Scientific Cosmology". history.aip.org. American Institute of Physics. 2023. Marrë më 23 maj 2023. The history of cosmology is a grand story of discovery, from ancient Greek astronomy to -space telescopes. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Dodelson, Scott; Schmidt, Fabian (2020). Modern Cosmology 2nd Edition. Academic Press. ISBN 978-0128159484. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Download full text: Dodelson, Scott; Schmidt, Fabian (2020). "Scott Dodelson - Fabian Schmidt - Modern Cosmology (2021) PDF" (PDF). scribd.com. Academic Press. Marrë më 23 maj 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • "Genesis, Search for Origins. End of mission wrap up". genesismission.jpl.nasa.gov. NASA, Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology. Marrë më 23 maj 2023. About 4.6 billion years ago, the solar nebula transformed into the present solar system. In order to chemically model the processes which drove that transformation, we would, ideally, like to have a sample of that original nebula to use as a baseline from which we can track changes. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Leonard, Scott A; McClure, Michael (2004). Myth and Knowing. McGraw-Hill. ISBN 978-0-7674-1957-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Lyth, David (12 dhjetor 1993). "Introduction to Cosmology". arXiv:astro-ph/9312022. These notes form an introduction to cosmology with special emphasis on large scale structure, the cmb anisotropy and inflation. {{cite arXiv}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Lectures given at the Summer School in High Energy Physics and Cosmology, ICTP (Trieste) 1993.) 60 pages, plus 5 Figures.
  • "NASA/IPAC Extragalactic Database (NED)". ned.ipac.caltech.edu. NASA. 2023. Marrë më 23 maj 2023. April 2023 Release Highlights Database Updates {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Sophia Centre. The Sophia Centre for the Study of Cosmology in Culture, University of Wales Trinity Saint David.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]