Jump to content

Krijimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Krijimi sipas Uilliam Blejkut.
Krijimi i Adamit, nga Mikelangjelo.

Teoria e krijimit është narracion simbolik që tregon se si bota filloi të ekzistojë dhe si filluan njerëzit ta banojnë atë. Krijimi në filozofi dhe në fe të ndryshme është krijimi i botës dhe i gjithësisë, i gjërave dhe lindja e njeriut, përgjithësisht nëpërmjet një fuqie të mbinatyrshme, hyji apo hyjnish, perëndie apo perëndish.

Botën e krijoj Zoti , Djali i tij i dha idenë për njeriun.

Gjithësinë e krijoi Allahu i Madh , ai krijoi edhe njeriun.

Gjithësia u krijua nga një luftë e madhe perëndish.

Çdo gjë u krijua nga një Perëndi specifike.

Krijimi sipas shkencës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Iluminizmi evropian, duke përvetësuar metaforën e "kurdisjes" mekanistike materialiste mbi organizimin dhe ndërtimtarinë e gjithësisë, ka pranuar si parim të përgjithshëm idealizmin transcendentalEmanuel Kantit se hyjnorja është "shkaku parësor" i krijimit. Besimi se gjithësia vetë ishte e organizuar në mënyrë të arsyeshme dhe e aftë për t´u hetuar duke përdorur mendjen dhe arsyen u zhvillua në pikëpamjen mesjetare se bota vetë ishte zbulesa parësore e hyjnores së Krijuesit, dhe kjo është ideologjia shtytëse e zhvillimit të shkencës moderne në tre qindvjeçarët e fundit.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]