Hyjni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Hyji)
Jump to navigation Jump to search

Hyji është Zoti krijusi perëndi është natyra thelbësore ose kushti i të qenit perëndi (hyjni). Hyji është qenie e mbinatyrshme, e shenjtë, hyjnore, e adhuruar si mbikëqyrëse e disa pjesëve të botës ose disa degëve të jetës ose është mishërimi i një fuqie.

mitologji dhe disa fe, hyjnitë marrin forma dhe trajta të ndryshme dhe përshkruhen shpesh me forma njerëzore por edhe forma kafshësh (p.sh. në mitologjinë greke). Zakonisht një hyjni është i pavdekshëm. Hyjnitë besohej/-t se kishin/kanë personalitet dhe zotërojnë fuqi të mbinatyrshme, kanë ndërgjegje, mençuri, dëshira, dhe ndjenja si njeriu. Mrekullitë dhe shumë dukuri natyrore si rrufeja, përmbytjet, stuhitë i visheshin hyjnive, dhe besohej se ata kishin autoritetin apo mbikëqyrnin çdo fushë të jetës njerëzore, si lindja apo vdekja. Disa hyjni besohet se drejtojnë kohën dhe fatin, dhe se janë dhuruesit e ligjeve njerëzore dhe moralit. Ata janë gjykatësit e fundit të sjelljes dhe vlerës njerëzore, si edhe janë parahedhësit dhe krijuesit e tokës dhe gjithësisë. Disa prej këtyre hyjnive nuk kanë madje asnjë fuqi, por thjeshtë adhurohen.

Prejardhja e fjalës "Hyj"[redakto | përpunoni burim]

gjuhën shqipe emri "hyj" rrjedh nga fjala e vjetër hyll, -i; që do të thotë yll.

Marrëdhëniet e hyjnive me njerëzimin[redakto | përpunoni burim]

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]