Kozmologjia fizike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kozmologjia fizike, si degë e astronomisë, është studimi i strukturave në shkallë më të madhe dhe dinamikave të universit tonë dhe ka të bëjë me pyetjet themelore për formimin dhe evolucionin e tij.[1] Kozmologjia merret me studimin e levizjes se trupave qiellorë dhe shkaku i parë. Për shumicën e historisë njerëzore, ajo ka qenë një degë e metafizikės. Kozmologjia si një shkencë filloi me parimi Kopernikan, i cili nënkupton se trupat qiellorë i binden ligjeve fizike identike me ato të tokës, dhe mekanikën e Njutonit, e cila qe parë qe na lejoi të kuptojme ato levizje. Kjo tani quhet mekanikë qiellore. Kozmologji fizike, sic kuptohet tani, ka filluar me zhvillimin e shekullit të njëzetë te relativitetit te përgjithshme te Albert Ajnshtajnit dhe vrojtimet më të mira të objekteve astronomik tepër të largët.

Përparime të shekullit te njëzet bënë të mundur spekulimin në lidhje me origjinën e universit dhe lejuan shkencëtarët të krijojnë Big Bang si modelin kryesor kozmologjik, te cilin Kozmologët tani pranojnë si bazë për teoritë e tyre dhe vërejtje. Deri diku ka disa studiues te cilet jane ende avokat te një pjesë të vogël të kozmologjive alternative, por Kozmologët profesionale në përgjithësi pajtohen me faktin se shpërthimi i madh shpjegon shumicen e vëzhgimeve. Kozmologji fizike, merret me shumë me objektet më të mëdha në univers ( galaktikat, grupime galaktiksh dhe superklustera), objekte shumë më të hershme të dallueshme për të formuar ( kuazaret) te universit shumë herët, kur ai ishte gati homogjen ( shume i nxehtë , tema te tjera jane ato te inflacionin kozmik, sfondit kozmik mikrovalë rrezatimi dhe hipoteza e kurbatures se Weyl).

Energjia e kozmosit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shikoni gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ For an overview, see George FR Ellis (2006). "Issues in the Philosophy of Cosmology". përmbledhur nga Jeremy Butterfield & John Earman (red.). Philosophy of Physics (Handbook of the Philosophy of Science) 3 volume set. North Holland. fq. 1183ff. ISBN 0444515607. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Further reading[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libra Popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Keta autore kane kredenciale akademike.

Libra Universitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Cheng, Ta-Pei (2005). Relativity, Gravitation and Cosmology: a Basic Introduction. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-852957-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Liber kozmologjie pa aparatin tensorial.
 • Dodelson, Scott (2003). Modern Cosmology. Academic Press. ISBN 0-12-219141-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Text elemetar qe shqyrton rezultatet e WMAP .
 • Grøn Øyvind; Sigbjørn Hervik (2007). Einstein's General Theory of Relativity with Modern Applications in Cosmology. New York: Springer. ISBN 978-0-387-69199-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Harrison, Edward (2000). Cosmology: the science of the universe. Cambridge University Press. ISBN 0-521-66148-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) For undergraduates; mathematically gentle with a strong historical focus.
 • Kutner, Marc (2003). Astronomy: A Physical Perspective. Cambridge University Press. ISBN 0-521-52927-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) An introductory astronomy text.
 • Edward Kolb; Michael Turner (1988). The Early Universe. Addison-Wesley. ISBN 0-201-11604-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) The classic reference for researchers.
 • Liddle, Andrew (2003). An Introduction to Modern Cosmology. John Wiley. ISBN 0-470-84835-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Cosmology without general relativity.
 • Andrew Liddle; David Lyth (2000). Cosmological Inflation and Large-Scale Structure. Cambridge. ISBN 0-521-57598-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) An introduction to cosmology with a thorough discussion of inflation.
 • Mukhanov, Viatcheslav (2005). Physical Foundations of Cosmology. Cambridge University Press. ISBN 0-521-56398-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Padmanabhan, T. (1993). Structure formation in the universe. Cambridge University Press. ISBN 0-521-42486-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Discusses the formation of large-scale structures in detail.
 • Peacock, John (1998). Cosmological Physics. Cambridge University Press. ISBN 0-521-42270-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) An introduction including more on general relativity and quantum field theory than most.
 • Peebles, P. J. E. (1993). Principles of Physical Cosmology. Princeton University Press. ISBN 0-691-01933-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Strong historical focus.
 • Peebles, P. J. E. (1980). The Large-Scale Structure of the Universe. Princeton University Press. ISBN 0-691-08240-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) The classic work on large scale structure and correlation functions.
 • Rees, Martin (2002). New Perspectives in Astrophysical Cosmology. Cambridge University Press. ISBN 0-521-64544-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Weinberg, Steven (1971). Gravitation and Cosmology. John Wiley. ISBN 0-471-92567-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Reference standarte per formulimin matematik.
 • Weinberg, Steven (2008). Cosmology. Oxford University Press. ISBN 0198526822. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga grupe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga individualë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]