Stephen Hawking

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Stivën Hoking

Stephen William Hawking, CH, CBE, FRS, FRSA (i lindur më 8 janar të vitit 1942Oksford, Britani e Madhe) është një prej fizikanëve teorik më te njohur në botë. Hoking është astrofizikan dhe që nga viti 1979 pronar i katedrës lukasiane dhe profesor matematikeUniversitetin e Kembrixhit (detyre që mbahej dikur nga Isak Njutoni), dhe anëtar i Kolegjit Gonvil dhe Kaius, Kembrixh.

Stivën Hoking solli punë të rëndësishme mbi kozmologjinë, kurse kërkimi i tij është para së gjithash lëmi i fizikes (vrimat e zeza). Ai iu bë i njohur publikut dhe botës studimore nëpërmjet librave të tij shkencore mbi fizikën moderne.

Në vitin 1963 Hoking u diagnostikua me Amyotrophe Lateralsklerose (ALS), dhe që prej vitit 1968 udhëzuar të përdorë karrocë të paaftësh. Nga një prerje e kanaleve të frymëmarrjes humbi në vitin 1985 aftësinë e të folurit dhe për të komunikuar përdor një kompjuter të posaçëm folës.

Jeta[redakto | redakto tekstin burimor]

Fushat e kërkimit[redakto | redakto tekstin burimor]

Sëmundja[redakto | redakto tekstin burimor]

Veprat[redakto | redakto tekstin burimor]

Çmimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Thënie[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Qëllimi im është i thjeshte. Është një kuptim i plotë i gjithësisë, pse ajo është ashtu si është dhe fundja pse ekziston.
  • Jo vetëm që Perëndia luan zare, por... ai nganjëherë i hedh ato atje ku nuk mund të shihen.
  • Nuk është e qartë që mençuria ka ndonjë vlerë mbijetuese afatgjate.
  • Të kufizosh vëmendjen tonë tek gjërat tokësore do të ishte të kufizosh shpirtin njerëzor.
  • Unë mendoj që viret kompjuterike duhet të njihen si forme jete. Unë mendoj se ato tregojnë diçka mbi natyrën njerëzore që e vetmja formë e jetës që kemi krijuar kaq shume është krejtësisht shkatërrimtare. Ne e kemi krijuar jetën në shëmbëlltyrën tonë.
  • E gjithë historia e shkencës ka qenë kuptimi i ngadaltë se ngjarjet nuk ndodhin në një mënyrë të gjykueshme, por qe ato pasqyrojnë një farë rendi të nëntëshëm, i cili mund ose nuk mund te jetë i frymëzuar hyjnish.
  • Ka baza për një optimizëm të kujdesshëm se ne tani mund të jemi afër fundit të kërkimit për ligjet e fundit të natyrës.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]