Parku Kombëtar Grand Canyon

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Grand Canyon National Park, North Rim in Arizona.jpg

Parku kombëtar Grand CanyonArizona, ShBA Ky është një kanion shkallë shkallë i gdhendur nga Lumi Kolorado. Presidenti Thiodor Ruzvelt ishte një nga mbrojtësit më të fuqishëm të zonës në Kanionit të Madh dhe e vizitoi atë shumë herë, pasi shkonte atje për gjueti dhe për të vrojtuar pejsazhet e tij të jashtëzakonshme. Të ndjekim xhirimet nga Kanioni i Madh.

Një pamje që i kalon kufijtë e imagjinatës, një nga mrekullitë më të dhëna të natyrës, Kanioni i Madh në Arizona. Në thellësitë e tij njeriu është përballë formacionesh gjeologjike prej miliarda vjetësh. Kjo është stuktuara e planetit tone, me shtresa guri dhe dheu, epokë pas epoke. Në vitin 1776, Andre Francisco Garces, një prift françeskan erdhi këtu dhe i vuri emrin këtij burimi ujor Lumi me Ngjyrë të Kuqe, është fjala për Lumin Kolorado. Por ende në shekullin e 19-të kanioni i madh ishte një zonë e panjohur. Më pas këtu erdhi një amerikan, major i forcave të Unionit gjatë Luftës Civile, i cili kishte humbur krahun në betejën e Shilohut, por ai nuk e humbi kurrë dashurinë për të eksploruar. Xhon Uesli Pauëll zbuloi edhe një herë Kanionin e Madh. Ishte viti 1869. Në ditët e sotme këtu vinë mijëra njerëz për të parë këtë vepër arkitektonike, madhështore të natyrës. Një pejsazh kompleks dhe i sofistikuar, me një thellësi prej rreth dy kilometrash. Përgjithësisht, vizitorët zbresin deri në tabanin e kanionit dhe pastaj ngjiten me mushka, por disa, ata më të guximshmit e bëjnë më këmbë zbritjen. Kjo rrugë prej 12 kilometrash të çon në shtratin e lumit. Zbritja, megjithëse gjithë pluhur, është relativisht e lehtë, por pastaj ngjitja e pashmangëshme është tepër e vështirë. Kryearkitekti i kësaj mrekullie të jashtëzakonëshme është Lumi Kolorado. Me një gjatësi prej mbi 2300 kilometrash, nga burimi në Malet Shkëmbore në pjesën veriore të Kolorados e deri në derdhje në Gjirin e Kalifornisë, ai kalon nëpër 19 kanione, por asnjë prej tyre nuk është si Kanioni i Madh.

Gallery[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

<gallery> File:Grand Canyon North.jpg|An aerial view over the north part of the Grand Canyon. File:Grand Canyon poster 1938.jpg|A 1938 poster of Grand Canyon National Park. File:Grand Canyon_-_North Rim Panorama_-_Sept 2004.jpg|The North Rim of the Grand Canyon. File:gcnp symmetry.jpg|A view from the South Rim. File:GCRockfall.JPG|A rockfall as seen from the North Rim. File:GrandCanyonWinter.jpg|South rim in winter.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1]