Jump to content

Parlamenti i Rumanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Parlamenti i Rumanisë
Parlamentul României
Legjislatura e 9-të
Coat of arms or logo
Lloji
Lloji
DhomatSenati
Dhoma e Deputetëve
Historia
Krijuar1862
1990 (current form)
Udhëheqja
Nicolae Ciucă (PNL)
që nga 13 qershor 2023
Alfred Simonis (në detyrë, PSD)
që nga 15 qershor 2023
Ndërtimi
Vende136 senatorë
330 deputetë
Grupet politike për Senati
Qeveria (95)
  •   Partia Social Demokratike (48)[a]
  •   Partia Kombëtare Liberale (38)

Opposition (40)

Grupet politike për Dhoma e Deputetëve
Qeveria (208)

Mbështetur nga (17)

Opposition (105)

Zgjedhjet
Sistemi i votimit të Senati
1992–2008, 2016–present: Closed list, D'Hondt method
2008–2016: Mixed member proportional representation
Sistemi i votimit të Dhoma e Deputetëve
1992–2008, 2016–present: Closed list, D'Hondt method
2008–2016: Mixed member proportional representation
Zgjedhjet e fundit për Senati
6 dhjetor 2020
Zgjedhjet e fundit për Dhoma e Deputetëve
6 dhjetor 2020
Zgjedhjet e ardhshme për Senati
21 mars 2025
Zgjedhjet e ardhshme për Dhoma e Deputetëve
21 mars 2025
Vendi i takimit
Pallati i Parlamentit, Bukuresht, Rumani
Faqja Zyrtare
http://www.parlament.ro/


Parlamenti i Rumanisë (rumanisht: Parlamentul României) është legjislatura kombëtare dydhomëshe e Rumanisë, e përbërë nga Dhoma e Deputetëve (rumanisht: Camera Deputaților) dhe Senati (rumanisht: Senat). Ai mblidhet në Pallatin e ParlamentitBukuresht, kryeqyteti i vendit.

Para modifikimit të Kushtetutës në vitin 2003, të dy shtëpitë kishin atribute identike. Një tekst ligji duhej të miratohej nga të dyja dhomat. Nëse teksti ndryshonte, një komision i posaçëm (rumanisht: comisie de mediere) u formua nga deputetë dhe senatorë, i cili "negocioi" midis dy dhomave formën e ligjit të ardhshëm. Raporti i këtij komisioni duhej të miratohej në një seancë të përbashkët të Kuvendit.

Pas referendumit të vitit 2003, një ligj ende duhet të miratohet nga të dyja dhomat, por secila dhomë ka caktuar çështjet që duhet të diskutojë përpara tjetrës, në cilësinë e "dhomës së vendimit" (rumanisht: cameră decizională). Nëse dhoma e parë miraton një propozim ligj (në lidhje me kompetencat e saj), ai i kalon dhomës tjetër, e cila mund ta miratojë ose refuzojë. Nëse bën ndryshime, projektligji i kthehet dhomës vendimmarrëse, vendimi i së cilës është përfundimtar.

Në vitin 2009, u mbajt një referendum për t'u konsultuar me popullatën për kthimin e parlamentit në një organ me një dhomë dhe uljen e numrit të përfaqësuesve në 300. Edhe pse referendumi kaloi, rezultatet nuk janë detyruese, një referendum që përmend në mënyrë eksplicite modifikimin e kushtetutës. për ta arritur këtë.[1]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^
  2. ^
  3. ^
  4. ^
  5. ^
  6. ^

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]