Jump to content

Parmenda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bujku gjerman lëvron me parmendë që tërhiqet nga kuajt.
Evoluimi i parmendës

Parmenda (e njohur edhe si plug, rrëzim, borëheqëse) është vegël bujqësore që shërben për lëvrimin e tokës dhe pregatitjen e saj për të mbjellur kulturat bujqësore.

Parmenda ose pllugu (fjalë me origjinë prusiane-gjermane) tërhiqeshin edhe nga njerëzit pastaj nga kafshët qetë ose kuajt etj. Sot përdoret kryesisht traktori.

Pjesë e parmendë - 1. shtijë, koll, 4. thikë, 6. plor (G. umb), 7. vesh