Jump to content

Peanuts

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Peanuts është një novelë grafike e shkruar dhe ilustruar nga Charles M. Schulz, e përditshme që prej 2 tetor 1950 deri më 13 shkurt 2000. Kjo novelë është më popullorja dhe novela më me ndikim në histori, me 17,897 ndodhi[1], duke e klasifikuar si historinë më të gjatë të treguar nga një njeri[2]. Në kulmin e suksesit, Peanuts u botua në mbi 2,600 gazeta, me 355 milion lexues në 75 vende të ndryshme të botës dhe përkthyer në 21 gjuhë, që i siguroi Schulz-it 1 miliardë dollarë[3]. Ende sot e kësaj dite, novela vazhdon të botohet në gazeta të ndryshme në Shtetet e Bashkuara.

Novela fokusohet tërësisht në një grup fëmijësh të vegjël, pa personazhe të rritur. Personazhi kryesor është Charlie Brown, i cili është një fëmijë zemërbutë, nervoz dhe me mungesë besimi në vetvete. Ai nuk është në gjendje të fluturojë një balonë, të fitojë një ndeshje bejsbolli apo të gjuajë një top futbolli.[4]

Peanuts arriti sukses të konsiderueshëm pas shfaqjeve speciale në televizion, disa prej të cilave, duke përfshirë A Charlie Brown Christmas dhe It's the Great Pumpkin, Charlie Brown kanë fituar ose janë nominuar për Emmy Awards. Shfaqja speciale për festat e fundvitit vazhdon të mbetet mjaft popullore dhe vazhdon të transmetohet nga ABC në Shtetet e Bashkuara gjatë sezonit korrespondues.

# Titulli Viti i botimit Personazhi kryesor Faqe
1 The Complete Peanuts: 1950 to 1952 maj 2004 Charlie Brown 346
2 The Complete Peanuts: 1953 to 1954 tetor 2004 Lucy Van Pelt 344
3 The Complete Peanuts: 1955 to 1956 maj 2005 - 344
4 The Complete Peanuts: 1957 to 1958 tetor 2005 Snoopy 344
5 The Complete Peanuts: 1959 to 1960 maj 2006 Patty 344
6 The Complete Peanuts: 1961 to 1962 tetor 2006 Schroeder 344
7 The Complete Peanuts: 1963 to 1964 maj 2007 Linus Van Pelt 344
8 The Complete Peanuts: 1965 to 1966 gusht 2007 Charlie Brown 344
9 The Complete Peanuts: 1967 to 1968 prill 2008 Violet Gray 344
10 The Complete Peanuts: 1969 to 1970 tetor 2008 Snoopy 344
11 The Complete Peanuts: 1971 to 1972 Mars 2009 Sally Brown 344
12 The Complete Peanuts: 1973 to 1974 gusht 2009 Woodstock 344
13 The Complete Peanuts: 1975 to 1976 Mars 2010 Frieda 344
14 The Complete Peanuts: 1977 to 1978 shtator 2010 Peppermint Patty 344
15 The Complete Peanuts: 1979 to 1980 prill 2011 Charlie Brown 344
16 The Complete Peanuts: 1981 to 1982 gusht 2011 Linus Van Pelt 344
17 The Complete Peanuts: 1983 to 1984 Mars 2012 Franklin 344
18 The Complete Peanuts: 1985 to 1986 gusht 2012 Spike 344
19 The Complete Peanuts: 1987 to 1988 prill 2013 Lucy Van Pelt 344
20 The Complete Peanuts: 1989 to 1990 tetor 2013 Charlie Brown 344
21 The Complete Peanuts: 1991 to 1992 qershor 2014 Marcie 344
22 The Complete Peanuts: 1993 to 1994 nëntor 2014 Peppermint Patty 344
23 The Complete Peanuts: 1995 to 1996 korrik 2015 Snoopy 348
24 The Complete Peanuts: 1997 to 1998 tetor 2015 Rerun Van Pelt 344
25 The Complete Peanuts: 1999 to 2000 prill 2016[5] Sally Brown 344
  1. ^ "The man who recalled everything". Macleans. 22 tetor 2007. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Brooks, Katherine (2 tetor 2013). "10 Of The Best Snoopy Moments To Celebrate 'Peanuts' 63rd Anniversary". 3 October 2013. Huff Post Arts & Culture. Marrë më 3 tetor 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Hofer, Kaycee J. (22 shkurt 2000). "Saying Goodbye: Friends and family eulogize cartoonist Charles Schulz". San Francisco Chronicle. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ The World Encyclopedia of Comics, edited by Maurice Horn, published in 1977 by Avon Books
  5. ^ "Upcoming Peanuts books". 2012. Marrë më 23 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)