Peca (Delvinë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Pecë)
Peca

Peca është një fshatkomunën Mesopotamrrethin e DelvinësShqipërisë. Në të ndodhet Kisha e Shën Thanasit.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu fshati Pecë kufizohet me Malin e Gjerë, nga jugu me fshatin Krongjin, nga lindja me Muzinën dhe nga perëndimi me Kardhikaqin. Pecë ka këto lagje: Mëhalla e Korimatëve, Mëhalla e Gazelatëve.[1]

Toponimet të fshatit Pecë:[2]

 • Agrile/t - ara, në L.
 • Ar’ e Gjatë - arë, në V.
 • Argule/ja - arë në fshat, në L.
 • Babaniko/ua - pyje me lisa etj., në P.
 • Brunuzet - ara e ullinj, në J.
 • Burim i Filipaqit - burim, në V.
 • Çukëz/a - vend zallishte nën fshat.
 • Dardhëza - arë, në L.
 • Dhes/i - dhes, në J.
 • Fushëmadhe - faqe bregoreje, në V.
 • Gropzat - vende gropa, në J.
 • Groplope/t - përrua që mban ujë në dimër e verë, në J.
 • Guret e Mëdhenj - shkëmbinjë, në P.
 • Hasane - ara, në L.
 • Hone/t – ara, në V.
 • Honi - ara, në L.
 • Kalovë/a - kodër, në P.
 • Katafiq/i - bllok me fiq, në P.
 • Këpucmadhi - kodër me pyll, në J.
 • Kodër e Kalikukos - kodër nën fshat, në J.
 • Kodër e Karait - kodër, në J.
 • Koshove - ara, në P.
 • Kroi i Math - krua pranë një dhesi, në J.
 • Kulurec/i - kodër mbi fshat, në J.
 • Lagësirat - ara në vende gropa, nën fshat, në J.
 • Lëmënje - lëm dheu, në J.
 • Mirash/i - pllajë mali, në V.
 • Palofilipaqi - përrua me ujë të ndenjur, në L.
 • Palomanastiri - vend fushë ku ndodhet një gërmadhë që dikur ka qenë manastir, në L.
 • Pistoraqth/i - kodër e vogël, në V.
 • Prroi Braqeskos - përrua që mban ujë dhe në verë, në J.
 • Prroi Holi - përrua, në V.
 • Prroi Peristerit - përrua, në P.
 • Prroi Vreshtave - përrua, në V.
 • Prroi Zërës - përrua, në V. Thuhet se aty dikur heret ka pasur zëra qe këndonin e hidhnin valle gjithë natën.
 • Qisha e Shënthanasit - kishë, në P.
 • Qishëza - kodër me pyll ku janë rrënojat e një kishe, në V.
 • Shënkoll/i - rrënojë kishe.
 • Shënparashqevia – gërmadhë kishe ku duken figura shënjtorësh, në V.
 • Shpella mbi Rruge - shpellë, në L.
 • Shurrbardhë/a - vend, në V.
 • Tabore - në V.
 • Valta - ara, në P.
 • Uj i Bardhë - përrua, në V.
 • Uj i Zogut - përrua, në V.
 • Ushovë/a - pyll me koçimare e lisa, në P.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Pecë:[3]

Doko, Gano, Gazeli, Konomi, Korini, Lako, Lloci, Maneli, Mano, Mustaqi, Varshati.


Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 447.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 447-448.Treguan: 1) Mihal Kleanth Gano, dt. 1948, me arsim 8-vjeçar, nga Peca. 2) Anastas Kol Korino, nga Peca. Pecë, dhjetor, 1994.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 447.