Pellgu i Preshevës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pellgu i Preshevës përfshin, me përjashtim të rrjedhës në grykë, të gjithë pellgun e lumit Moravica e Preshevës . Ndryshe nga Arilka ose Goliska Moravica dhe Sokobanjska Moravica, lumi Moravica e luginës së Moravës Jugore korrespondon me termin Moravica e Preshevës. Pellgu i këtij lumi është i njohur edhe si pellgu i Moravicës së Preshevës.

Baseni është i kufizuar morfologjikisht në pjesën më të madhe nga një buzë asimetrike me diferenca të mëdha lartësie; në perëndim ndodhet mali i Karadakut me maja mbi 1000 metra (Ostrovica 1164 m, Majat 1047 m), dhe në lindje mali Rujen (Rujan) me majën më të spikatur Blizanci prej 875 metrash. Mesatarisht i zgjatur dhe i drejtë, në drejtim të maleve përreth, dhe kryesisht me masën e rrafshuar kristalin-shpërthyese të Karadagut, pellgu i Preshevës lidhet me pellgun e Bujanocit të pellgut të Vranjsko-Bujanocit në veri, i shkurtër dhe lehtësisht. Gryka e kalueshme e Lavosojit (rreth 470 m), dhe Pellgu i Kumanovës në jug dhe e famshmja povia e Preshevës (rreth 460 m). [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Др Михајло Костић, Прешевска котлина, Врањански гласник 5, 93 страна, Врање 1969