Moravica e Preshevës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Moravica e Preshevës është një lumë që ndodhet në Luginën e Preshevës dhe ka një sipërfaqe ujëmbledhëse prej rreth 10 km². Lumi rrjedh nëpër qytetin e Preshevës dhe derdhet në lumin Moravica afër fshatit Zhuince . Gjatësia e lumit është rreth 15 km. Sipas ekspertëve prurja e ujit është rreth 25-30 lit/sek.

Lumi mbi qytetin e Preshevës rrjedh nëpër një grykë të ngushtë, ndërsa masivet malore janë të mbushura me bimësi të dendur pyjore . Baza gjeologjike është e përbërë nga sedimente gëlqerore dhe janë regjistruar edhe pjesë të bigrës. Vetë lumi rrjedh nëpër terren që ka një rënie veçanërisht të pjerrët prej rreth 28%. Megjithatë, falë mbulimit të terrenit me bimësi, nuk u konstatua shfaqja e erozionit intensiv.

Lumi Moravica, i cili fillon të quhet me atë emër poshtë stacionit hekurudhor të Preshevës, nga pika e lumenjve Norçana dhe Presheva, burimet e të cilit janë në Karadak, për shkak të një rënieje shumë të lehtë (rreth 1.15 m për 1 km). shpesh vërshon dhe rrjedha e tij në disa vende pothuajse e pacaktuar. Kjo është arsyeja pse rrafshi i saj i përmbytjes është shumë i gjerë dhe përmbytjet e tij janë të gjata. Për shkak të migrimeve të shpeshta të përroit, zona e bllokuar nga përmbytjet në pjesën qendrore të pellgut mbush pjesën më të madhe të fundit të tij. Në rrjedhën e sipërme nga Ura Rajinack, ajo shtrihet për 4–5 km. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Др Михајло Костић, Прешевска котлина, Врањански гласник 5, 124 страна, Врање 1969