Jump to content

Pelush

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pelushi (fr. peluche) është pëlhurë me një grumbull të gjatë (deri në 8 mm) në anën e përparme, një lloj kadifeje. Grumbulli mund të jetë mëndafshi, leshi, pambuku ose fibra sintetike si poliesteri. Vetë kanavacë është bërë gjithmonë prej pëlhure pambuku. Përdoret për qëllime dekorative, për qepjen e veshjeve të grave, kostume maskaradash dhe teatrale, tapiceri mobiljesh dhe herë pas here veshje të brendshme të makinave. Pelushi përdoret për të bërë një arush pelushi dhe lodra të tjera për fëmijë. Pelushi është një nga materialet kryesore për prodhimin e lodrave të dizajnuara me porosi sepse është i butë dhe i këndshëm në prekje. Grumbulli i tij ndodhet në të gjithë pëlhurën ose në zona të veçanta. Krahasuar me kadife, grumbulli i pelushit është më pak i dendur dhe më i lartë. Në varësi të llojit të fibrave, pelushi mund të pritet (që të kujton kadife), me lak, njëanshëm, dy anë. Me përfundimin, pëlhura ndahet në të lëmuara, të modeluara, të stampuara, të formësuara.