Periudha helenistike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Greqia helenistike ishte periudha historike e Greqise qe erdhi pas Greqise klasike, midis vdekjes se Aleksandrit te Madh ne vitin 323 p.e.s. dhe pushtimit te Lidhjes se Akenjve nga Republika romake. Kjo kulminoi ne betejen e Korintit ne vitin 146 p.e.s., nje fitore romake ne Peloponez qe coi ne shkaterrimin e Korintit dhe e futi Greqine ne periudhen e Greqise romake. Por fundi definitv i Greqise helenistike ishte ne vitin 31 p.e.s. ne betejen e Aktiumit, kur perandori i ardhshem Augusti mundi mbretershen ptolemaike Kleopatra VII dhe Mark Antonin, dhe nje vit me vone mori Aleksandrine, qendren e fundit te Greqise helenistike.