Pleonazmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pleonazmi - Pleonazëm vjen nga greqishtja pleonasmos - teprim.

Është figura stilistikë që përftohet nga përdorimi i fjalëve të tepërta, më kuptim të njëjtë ose shumë të afërt, dukë e forcuar mendimin ose dukë e bërë m bindës. Kur kemi "lëvizi qerpikët e syve" është pleonazëm, sepse mjafton të thuash "lëvizi qerpikët" për të kuptuar që ai "lëvizi qerpikët", sepse vetëm sytë kanë qerpikë.

Gjithashtu kur themi "e prisha fare" dhe "fiks fare", fjala "fare" është pleonazëm, mbasi është e tepërt.

Kur themi "e prisha" dhe "fiks" s'ka nevojë të përdorët fjala "fare", megjithëse shërben për përforcimin e mendimit.