Pllaja (gjeografi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pllaja (nga frëngjisht pllajë ; Anglisht plateau - pllajë) është një shprehje profesionale në gjeologji dhe gjeografi, që tregon një zonë sublime, e cila është zakonisht relativisht e sheshtë. Pllaja është e formuar kryesisht gjatë lëvizjeve tektonike, të cilat me at rast një zonë të caktuar nën një presion të caktuar ngritë pjesë të sipërfaqes së Tokës. Erërat dhe ujit më vonë ia japin formën e pllajës duke i kontribuar erozionit. Pllajat ne Spanje paraqesin nje prej elementeve me te rendesishme .