Jump to content

Popull vietnamez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vietnamezët janë një grup etnik nga Azia Juglindore, i lindur në Vietnamin e Veriut dhe Kinën jugore të sotme, që flasin vietnamisht, gjuha më e përhapur austroaziatike.  Vietnamezët kin përbëjnë pak më shumë se 85,32% të popullsisë së Vietnamit në regjistrimin e vitit 2019, dhe zyrtarisht janë caktuar dhe njohur si populli Kin (người Kinh) për t'i dalluar ata nga grupet e tjera pakicë që banojnë në vend si p.sh. Hmong, Çam ose Mường. Vietnamezët janë një nga katër grupet kryesore të folësve vietikë në Vietnam, të tjerët janë popujt Mường, Thổ dhe Chứt. Ata janë të lidhur me popullin xhin, një grup etnik pakicë në Kinë.