Portofoli digjital

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një portofol dixhital, i njohur gjithashtu si një portofol elektronik, është një pajisje elektronike, shërbim online ose program softuerik që lejon një palë të kryejë transaksione elektronike me një palë tjetër duke shkëmbyer njësi të monedhës dixhitale për mallra dhe shërbime. Kjo mund të përfshijë blerjen e artikujve ose në internet ose në pikën e shitjes në një dyqan me tulla dhe llaç, duke përdorur ose pagesën celulare (në një smartphone ose pajisje tjetër celulare) ose (vetëm për blerje online) duke përdorur një laptop ose kompjuter tjetër personal. Paratë mund të depozitohen në portofolin dixhital përpara çdo transaksioni ose, në raste të tjera, llogaria bankare e një individi mund të lidhet me portofolin dixhital. Përdoruesit mund të kenë gjithashtu patentën e shoferit, kartën e shëndetit, kartën(at) e besnikërisë dhe dokumente të tjera ID të ruajtura brenda portofolit. Kredencialet mund t'i kalohen terminalit të një tregtari me valë nëpërmjet komunikimit në terren afër (NFC).

Gjithnjë e më shumë, kuletat dixhitale po bëhen jo vetëm për transaksionet themelore financiare, por edhe për të vërtetuar kredencialet e mbajtësit. Për shembull, një portofol dixhital mund të verifikojë moshën e blerësit në dyqan gjatë blerjes së alkoolit. Sistemi tashmë ka fituar popullaritet në Japoni, ku kuletat dixhitale njihen si "celularët e portofolit".

Një portofol i kriptomonedhave është një portofol dixhital ku ruhen çelësat privatë për kriptomonedha si bitcoin.

Si funksionojnë ato?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuletat elektronike janë shërbime në ueb përmes te cilave bëhen pagesa përmes internetit, analogjia e tyre është e njëjte me blerjet e përditshme, këto janë shndërrim i tregtisë reale (te përditshme) në atë elektronike.

Njerëzit që duan ti kryejnë shërbimet përmes këtij varianti se pari duhet te regjistrohen përmes një servisi në një server PSAM (Payment Security Access Module) i cili e mban te sigurt modulin e tregtarit.

Si te paguash në mënyre te sigurte ?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Se pari kur tregtari zgjedh që te beje pagese përmes kuletës elektronike, ai klikon në ekran për te treguar që ai e zgjedh ketë lloj pagese. Tregtari e kërkon një konsumator, që ta fute kuletën e tij në kuletën lexuese te konsumatorit.
  2. Tregtari i dërgon te dhënat e transaksioneve dhe te kuletës se përdorur, te cilat i ka pranuar nga kompjuteri i konsumatorit, në serverin e pagesës. The PSAM (Payment Security Access Module) është një smart kard e e vendosur në një terminal tregtar ose në një servis për pagesa. PSAM i pranon paratë elektronike që vine nga një kulete kur behet një transaksion i pagesës.
  3. Serveri i analizon këto te dhëna, e autentifikon kuletën përmes qelesit te tij dhe i llogarit te dhënat e nevojshme për debitin e kartës.
  4. Serveri i dërgon këto te dhëna në kartele, karta lexuese kërkon kekron nga konsumatori që te shtyp OK për te vërtetuar pagesën, dhre pastaj kuleta është e mbushur me shumën e te parave elektronike. Gjendja e kuletës se mbushur dhe certifikata e autentifikimit janë dërguar në tek PSAM tregtare.
  5. Me pranimin e këtyre te dhënave, PSAM i tregtarit është i kredituar me parate elektronike nga serveri pagesës. Llogaria e kredituar e tregtarit e mundësuar nga transaksioni munde te gjenerohet dhe te mbledhet nga banka. Karta është mbushur përpara se PSAM është kredituar. Karta e ka autentifikuar PSAM, dhe anasjelltas. Ky autentifikim reciprok kontribuon në një shkalle te larte te sigurisë.

FTC inkujaron që te merrni hapa te sigurt që transaksionet tuaja janë te sigurta dhe informacionet tuaja janë te mbrojtura. E mete është që ju nuk mund te kontrolloni mashtrimin në internet, por ju mund vetëm ta identifikoni, raportoni apo edhe ti shmangeni. Dhe ketë e bëni në ketë mënyre :

Duke përdorur një browser te sigurte. Softueri që e enkripton informacionet e blerjes që ju i dërgoni përmes internetit. Sigurohuni që brovseri i juaj ka versionet e fundit nga prodhuesi për tu përditësuar.:*

Proton

Arkitektura e ngarkesës kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Procedura e ngarkesës është e ngjashme me procedurën e kundërt te pagesave. Mbajtësi i kuletës është i lidhur me një port te ngarkesës i cili është i lidhur me një server te bankës. Kuleta dhe porti i ngarkuar reciprokisht e vërtetojnë njëri tjetrin. Porti i ngarkuar transferon para në kuletën elektrike.

Përparësitë e kuletave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Siguria - Kjo është e bazuar në përdorimin e kartës dhe procesin e vërtetimit te dyanshëm. Transaksioni i pagesave është bere përmes një shkëmbimi në mes te çipeve te kuletës elektrike dhe terminalit te tregtarit PSAM. përdorimi i kriptografisë jep një shkallë te larte te sigurisë.
  1. Anonimiteti - Është një avantazh për pagesat në internet. Ka situata kur dikush nuk duan të tjerët të dinë atë që ai ka blerë. Me e kuletën kjo nuk mund të ndodhë sepse është një instrument i siguruar dhe nuk ka gjurme te transaksionit te pagesës në deklaratën e bartësit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1] [2]

  1. ^ [1], http://ec.Evropa.eu/internal_market/finservices-retail/docs/onlineservices/e-purse_en.pdf
  2. ^ [2] Arkivuar 14 dhjetor 2006 tek Wayback Machine, http://www.idsolutions.in/IDS%20FOODCOURT.pdf Arkivuar 14 dhjetor 2006 tek Wayback Machine