Jump to content

Pozicioni jashtë loje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ndihmës gjyqtar sinjalizon për pozicion jashtë loje duke ngritur flamurin e tij.

Pozicioni jashtë loje është një nga ligjet në futboll, i kodifikuar në Ligjin 11 të Ligjeve të Lojës. Ligji thotë se një lojtar është në pozicion jashtë loje nëse ndonjë pjesë e trupit të tij, përveç duarve dhe krahëve, është në gjysmën e fushës së kundërshtarit dhe më afër vijës së portës së kundërshtarit sesa topi dhe i dyti- kundërshtari i fundit (kundërshtari i fundit është zakonisht, por jo domosdoshmërisht, portieri)[1]

Të qenit në një pozicion jashtë loje nuk është një shkelje në vetvete, por një lojtar i pozicionuar në këtë mënyrë kur topi luhet nga një shok skuadre mund të gjykohet fajtor për një shkelje jashtë loje nëse ai e merr topin ose do të "përfshihet në lojën aktive". "të ndërhyjë me një kundërshtar", ose do të "fitojë një avantazh" duke qenë në atë pozicion. Offside konsiderohet shpesh si një nga aspektet më të vështira për t'u kuptuar të sportit.[2]

Rëndësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozicioni jashtë loje gjykohet në momentin kur topi është prekur për herë të fundit nga shoku më i fundit i skuadrës që ka prekur topin. Të qenit në pozicion jashtë loje nuk është një shkelje në vetvete. Një lojtar i cili ishte në pozicion jashtë loje në momentin kur topi u prek ose u luajt për herë të fundit nga një shok skuadre, duhet të përfshihet në lojë aktive, sipas mendimit të gjyqtarit, në mënyrë që të ndodhë një shkelje. Kur ndodh shkelja jashtë loje, gjyqtari ndalon lojën dhe jep një [[Goditje e lirë|goditje të lirë indirekte për ekipin mbrojtës nga vendi ku lojtari shkelës u përfshi në lojë aktive.[1]

Shkelja jashtë loje nuk është as faull, as sjellje e keqe pasi nuk i përket Ligjit 12. Megjithatë, si faullet, çdo lojë (si p.sh. shënimi i një goli) që ndodh pasi ka ndodhur një shkelje, por përpara se gjyqtari të jetë në gjendje të ndalo lojën, anulohet.[3] E vetmja herë kur një shkelje e lidhur me pozicion jashtë loje është e kujdesshme është nëse një mbrojtës largohet qëllimisht nga fusha për të mashtruar kundërshtarët e tij në lidhje me pozicionin jashtë loje të një lojtari, ose nëse një sulmues, pasi ka lënë fushën, kthehet dhe fiton një avantazh. Në asnjërin nga këto raste lojtari nuk ndëshkohet për pozicion jashtë loje; në vend të kësaj ata janë të paralajmëruar për akte të sjelljes josportive.[1]

Një sulmues që është në gjendje të marrë topin pas mbrojtësve kundërshtarë është shpesh në një pozicion të mirë për të shënuar. Rregulli jashtë loje kufizon aftësinë e sulmuesve për ta bërë këtë, duke kërkuar që ata të jenë në krah kur topi luhet përpara. Megjithëse pasimet e kufizuara, në kohë të mirë dhe vrapimi i shpejtë i lejojnë një sulmuesi të kalojë në një situatë të tillë pasi topi të hidhet përpara pa kryer shkeljen. Vendimet e gjyqtarëve në lidhje me pozicionin jashtë loje, të cilat shpesh mund të jenë çështje vetëm centimetra ose inç, mund të jenë kritike në lojëra, pasi ato mund të përcaktojnë nëse një sulm premtues mund të vazhdojë, apo edhe nëse një gol lejohet të qëndrojë.

Një nga detyrat kryesore të gjyqtarëve ndihmës është të ndihmojnë gjyqtarin në gjykimin jashtë loje[4]—pozicioni i tyre në anë duke dhënë një pamje më të dobishme anash nëpër fushë. Gjyqtarët ndihmës komunikojnë se ka ndodhur një shkelje jashtë loje duke ngritur një flamur sinjalizues. Megjithatë, si me të gjitha vendimet e gjyqtarëve në lojë, gjykimi i pozicionit jashtë loje në fund i takon gjyqtarit, i cili mund të anulojë këshillat e ndihmësve të tyre nëse ata e shohin të arsyeshme.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c "Law 11 – Offside". Laws of the game of Association Football (në anglisht). International Football Association Board. Arkivuar nga origjinali më 26 tetor 2021.
  2. ^ Mather, Victor (21 nëntor 2022). "What Is Offside in Soccer?". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Marrë më 29 nëntor 2022.
  3. ^ "Law 10 – Determining the Outcome of a Match". Laws of the Game 2017–18 (në anglisht). TheFA. Marrë më 19 mars 2023.
  4. ^ "Law 6 – The Other Match Officials". Laws of the Game 2017–18 (në anglisht). TheFA. Marrë më 19 mars 2023.
  5. ^ "LAW 5: THE REFEREE" (në anglisht). TheFA. Marrë më 19 mars 2023.