Jump to content

Principati (Roma)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Principati ishte forma e qeverise perandorake e Perandorise romake nga fillimi i sundimit te Augustit ne 27 pr.K. deri ne fund te krizes se shekullit te trete ne 284 pas Krishtit, kur u shnderrua ne Dominat. Principati u karakterizua nga sundimi i nje perandori te vetem (princeps), dhe nga mundimi i perandoreve me te hershem per te mbajtur illuzionin e vazhdimesise formale te Republikes Romake, ne disa aspekte.