Protagonisti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Protagonisti (edhe roli kryesor / personi kryesor) është figura kryesore në një vepër literature dhe film. Fjala protagonist rrjedh nga greqishtja dhe perbehet nga dy fjale: prot (-o-s) - i pari (ë) dhe agona - lufte, beteje . Pra, paraluftetari, pararendesi, flamurtari, pioneri.

Në vepra literature apo film antagonisti është kundërshtari i protagonistit.