Psi (cirilike)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psi (Ѱ, ѱ; e dorës: Ѱ ѱ ) është një shkronjë në alfabetin e hershëm cirilik, që rrjedh nga shkronja greke psi (Ψ, ψ). Ajo përfaqëson tingullin /ps/, si në shqip pse . Sipas rregullave të shkollës të zhvilluara në shekujt e 16-të dhe të 17-të, si libri gramatikor i Meletius Smotrytsky -t, ajo synohej të përdorej në fjalë me origjinë greke, por herë pas here përdorej për të shkruar fjalë amtare, si dhe në gjuhën ukrainase  (psy, "qenër"). [1] Ajo u përdor veçanërisht në fjalët që lidhen me Kishën Ortodokse, siç mund të shihet në përdorimin e vazhdueshëm të saj në sllavishten kishtare .

Psija u eliminua nga ortografia ruse, së bashku me ksinë, omegën dhe juset, në Shkrimin Civil të 1708 ( Shkronjat Grazhdansky e Pjetrit të Madh ), dhe gjithashtu është hequr nga gjuhët e tjera laike. Ai vazhdon të përdoret në sllavishten kishtare .

  1. ^ Simovyč 1963, p 515a.