Publius Cornelius Scipio

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Publius Cornelius Scipio († 211 p.e.s.) ishte një gjeneral Romak dhe burrë shteti i Romës

Scipio ishte Konsull i Romës në vitin 218 p.e.s. ; vitit të parë të Luftës së Dytë Punike. Në maje të një flote detare romake lundroi deri ne Marseille, që të ndaloi ushtrinë e Hanibalit që të hyjë në Itali.

Por në hyrje të Italisë nuk mundi ta ndal Hanibalin. Nga aty nxitojë të shkojë në Gallia Cisalpina, ku në lumin e Tikinus u takua me Hanibalin. Në këtë betejë ai u plagos rëndë. Në betejë e Trebias nuk mori aktiv pjesë, por thuhet se gjeneralit Tiberius Sempronius Longus i tha që nuk duhet ta fillojë atë betejë. Në rrjedhat e mëtejshme të Luftës së Dytë Punike ai loftoi bashkë me vëllaun e tij Gnaeus Cornelius Scipio CalvusHispani, ku të dytë gjetën vdekjen në një betejë më 211 p.e.s..

Publius Cornelius Scipio ishte babai i Publius Cornelius Scipio Africanus.

Lidhje me Jashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]