Pulla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Pulla është vegël mekanike apo Vegla informatike (grafike) e cila përdoret si "çelës" i veglave të ndryshme mekanike deri të ato më intelegjente informatike. Në faktë është çelsi për komandim direkt apo indirekt të makinës me anë të së cilës bëhet aktivizimi dhe mbajtja e rrjetes apo sistemit të automatizuar.

Varësisht nga lloji sistemit të automatizuar (elektromekanik apo informatik) dallohen disa pulla. Kështu p.sh pullat mekanike përdoren si vegla në shtratin elektro-mekanik të shenjave (tastatura, makina e shkrimit, telekomanduesit etj.). Në anën tjetër pullat informantike të paraqitura në ekrane të quajtuara edhe si "pulla grafike" apo "sipulla", përpos veprimeve elektro-mekanike të nevojshme për makinen shërbejnë edhe si çelës i veglave informatike. Dallimi thelbësorë i tyre është prodhimi i tyre dhe detyrat që i kryejnë në bazë të një funksioni të njëjtë shtypë për të çelur një lidhje. Pullat mekanike shtypen me dorë apo gjësendë ndërsa pullat grafike (sipullat) shtypen indirekt me pulla mekanike por që në ekranë na paraqitet si një vegël informatike e shpesh edhe e vizatuar. Krijimi i pullave në thelbë është i njëjtë për të gjitha pullat, krijohet forma dhe instalohet në objekt, sistem apo rrjetë ashtu që prapa sajë të jetë funksioni i cili ka së paku dy gjendje d.m.th aktive dhe pasive. Ndërsa ndërtimi i tyre mund të jetë mekanik (p.sh.: pulla e teshave, pulla e komanduesit simiu) dhe informatik si sipulla katrore, fotosipulla, fjalësipulla.

Sipulla[redakto | redakto tekstin burimor]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Sipulla.

Sipulla (nga ngjajshmëria me pullën, ang. Computing Button) është një vegël informatike e përbër nga vegla grafike dhe funksioni i përcjeljes së informacionit. Emërtimi i sipullave bëhet në bazë të funksionit apo paraqitjes së tyre grafike. Kështu për nga funksioni dallohen sipullat vërteto, hyrë, gjurmo, etj. këto funksione pasta "lidhen" për një vizatim të paraqitur në ekran mbi të cilin zakonisht shkruhet edhe termi i komandes si p.sh.: OK, Shko, Ik, Aktivizo apo Kërko, Gjurmo, Dërgo etj.

Commons-logo.svg         Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Category:Buttons