Jump to content

Pushtimi mongol i Rusit të Kievit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pushtimi Mongol i Evropës, 1236-1242.

Perandoria Mongole pushtoi pjesën më të madhe të Rusit të Kievit në mesin e shekullit të 13-të, duke plaçkitur qytete të shumta duke përfshirë më të mëdhenjtë si Kievin (50,000 banorë) dhe Çernigovin (30,000 banorë). Rrethimi mongol dhe plaçkitja e Kievit në vitin 1240 përgjithësisht mbahet për të shënuar fundin e Rusit të Kievit si një shtet i veçantë. Shumë principata dhe qendra të tjera urbane ruse në veriperëndim dhe në jugperëndim i shpëtuan shkatërrimit ose pësuan pak ose aspak dëme nga pushtimi mongol, duke përfshirë Galicia-Volhynian, Novgorodin, Pskovin, Smolenskun, Polotskun, Vitebskun, dhe ndoshta Rostovin dhe Ugliçin.

Fushata u lajmërua nga Beteja e lumit Kalka në maj 1223, e cila rezultoi në një fitore mongole mbi forcat e disa principatave ruse, si dhe mbi mbetjet e Kumanëve nën Köten. Mongolët u tërhoqën, pasi kishin mbledhur inteligjencën e tyre, që ishte qëllimi i zbulimit në fuqi. Pasoi një pushtim i plotë i Rusisë nga Batu Kan, nga 1237 deri në 1241. Pushtimi u përfundua nga procesi i trashëgimisë mongole pas vdekjes së Ögedei Kan. Edhe ato principata ruse që shmangën pushtimin fizik, përfundimisht u detyruan të pranojnë supremacinë mongole në formën e haraçit, - si në rastin e Galicia-Volhynias, Polotskut dhe Novgorodit - nëse jo vasalitetin e plotë, të Hordhisë së Artë, deri në shekullin e 14-të.

Pushtimi lehtësoi thyerjen e principatave të Rusit të Kievit, duke pasur pasoja të thella në historinë e Evropës lindore, duke përfshirë ndarjen e popullit sllav lindor në shtete të veçantë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]