Qendërzimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Centralizimi ose qendërzimi (shqip) është procesi me të cilin aktivitetet e një organizate, veçanërisht ato që lidhen me planifikimin dhe vendimmarrjen, marrjen e kompetencave brenda zyrës qendrore ose qendrës së organizatës.[1]

Termi ka kuptime të ndryshme në disa fusha. Në shkencat politike, centralizimi i referohet përqendrimit të pushtetit të qeverisë - si gjeografikisht dhe politikisht - në një qeveri të centralizuar. Në neuroshkenca, centralizimi i referohet trendit evolucionar të sistemit nervor që ndahet në një sistem nervor qendror dhe një sistem nervor periferik. Në studimet e biznesit, centralizimi dhe decentralizimi, i referohen vendimeve në zinxhirin e komandës.

Centralizimi në politikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendërzimi i autoritetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Centralizimi i autoritetit: përqendrimi sistematik dhe i vazhdueshëm i autoritetit në një pikë qendrore ose në një person brenda organizatës (Acharya, 2012)[2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo ide u prezantua për herë të parë në Dinastinë Qin të Kinës. Qeveria Qin ishte shumë burokratike dhe u administrua nga një hierarki e zyrtarëve, të gjithë duke shërbyer perandorit të parë, Qin Shi Huang (Perandori). (Ancientmilitary.com, 2012)[3] Dinastia Qin praktikoi të gjitha gjërat që Han Feizi mësohet, duke lejuar Qin Shi Huang të zotëronte dhe të kontrollojë të gjitha territoret e tij, duke përfshirë edhe ata të pushtuar nga vende të tjera. Zheng dhe këshilltarët e tij përfunduan feudalizmin në Kinë, duke krijuar ligje dhe rregullore të reja nën një qeveri të centralizuar dhe burokratike, me një centralizim të ngurtë të autoritetit. Sipas këtij sistemi, si ushtria ashtu edhe qeveria lulëzuan, sepse individët e talentuar mund të identifikohen më lehtë dhe të zgjedhin për t'u trajnuar për funksione të specializuara (Bachman et al., 2007)[4]

Karakteristikat e centralizimit të autoritetit në qeverinë e lashtë kineze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fuqia monarkike është fuqia supreme në perandori. Perandori monopolizon të gjitha burimet në vend; personaliteti dhe aftësitë e tij vendosin për prosperitetin e vendit. Ky sistem autokratik lejon marrjen e vendimeve më të shpejta dhe shmang zgjidhjet e ndërlikuara për problemet që lindin. Një nga disavantazhet është se oborrtarët, të cilët garojnë për favorin e perandorit, janë në gjendje të mbledhin fuqi për veten e tyre, duke çuar në grindje të brendshme. (Jin dhe Liu, 1992)[5]
 • Departamenti administrativ ka fuqi shumë të centralizuar. Detyrat e çdo profesioni burokratik nuk janë të përcaktuara qartë, duke çuar në joefikasitet pasi që funksionarët menaxhojnë qeverinë dhe qeverisin në mënyrë efektive vendin.

Ideja e centralizimit të autoritetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktet për implementim janë të nevojshme pas delegimit. Prandaj, autoriteti për marrjen e vendimeve mund të përhapet me ndihmën e delegimit të autoritetit.

Centralizimi i autoritetit mund të bëhet menjëherë, nëse përqendrimi i plotë është dhënë në vendimmarrjen në çdo pozitë. Ky koncept përgjithësisht quhet centralizimi i autoritetit. Centralizimi mund të bëhet me një pozicion ose në një nivel në një organizatë. Prandaj, zgjerimi i organizatës quhet centralizimi i autoritetit. Dhe fuqia vendimmarrëse duhet të mbahet në disa duar.

Avantazhet e centralizimit të autoritetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Përgjegjësitë dhe detyrat janë të përcaktuara mirë brenda organit drejtues qendror.
 • Vendimmarrja është shumë e drejtpërdrejtë dhe e qartë.[6]
 • Fuqia qendrore mban një "interes gjithëpërfshirës" të madh në mirëqenien e shtetit që rregullon, pasi ai do të përfitojë nga çdo rritje e pasurisë dhe / ose fuqisë së shtetit.[7] Në këtë kuptim, stimujt e shtetit dhe sunduesit janë të përafruara.

Disavantazhet e centralizimit të autoritetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Vendimet mund të jenë të mashtruara gjatë kalimit dhe departamentet e pozicionit më të ulët nuk kanë fuqinë vendimmarrëse, prandaj kërkohet departamenti i lartë efikas dhe i mirëorganizuar.
 • Vëmendja dhe mbështetja në çdo departament ose qytete mund të mos jenë të balancuara.
 • Vonesa e informacionit të punës mund të rezultojë në mos efikasitetin e qeverisë.
 • Mospërputhjet në ekonominë dhe burimet e informacionit midis qendrës dhe vendeve të tjera janë të rëndësishme.[8]
 • Përjashton aktorët në nivel lokal dhe provincial nga sistemi mbizotërues i qeverisjes, duke reduktuar kapacitetin e qeverisë qendrore për të zgjidhur mosmarrëveshjet ose hartuar politika efektive që kërkojnë njohuri dhe ekspertizë lokale.[9]

Centralizimi në ekonomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhja midis centralizimit (dmth. Përqendrimit të prodhimit) dhe kapitalizmit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siç është shkruar në V.I. Libri i Leninit, Imperializmi, Faza më e Lartë e Kapitalizmit, "... përqendrimi jashtëzakonisht i shpejtë i prodhimit në ndërmarrjet gjithnjë e më të mëdha janë një nga tiparet më karakteristike të kapitalizmit" (Lenini, 1939)[10], ai hulumtoi për zhvillimin e prodhimi dhe vendosi të zhvillojë prodhimin në një mënyrë të centralizuar, nga seminare të vogla individuale dhe të shpërndara në fabrika të mëdha, duke e udhëhequr kapitalizmin në botë; kur përqendrimi i prodhimit zhvillohet në një nivel të caktuar, ai do të bëhet monopol, si organizatat partiake të Kartelit, Sindikatës dhe Besimit (Lenini, 1939)[10]

 • Kartelë - Në ekonomi, një kartelë është një marrëveshje midis firmave konkurruese për të kontrolluar çmimet ose për të përjashtuar hyrjen e një konkurrenti të ri në një treg. Është një organizatë formale e shitësve apo blerësve që bien dakord për të rregulluar çmimet e shitjes, çmimet e blerjes, ose për të reduktuar prodhimin duke përdorur një shumëllojshmëri të taktikave (O'Sullivan dhe Sheffrin, 2003)[11]
 • Sindikata - Një sindikatë është një grup vetëorganizues i përbërë nga individë, kompani, korporata ose subjekte të formuara për të kryer një biznes të caktuar, për të ndjekur ose promovuar një interes të përbashkët.
 • Besimi - "Një besim është. . . thjesht rasti i një personi që mban titullin e pronës, qoftë tokë apo sende, në dobi të një tjetri, quhet një përfitues. Asgjë nuk mund të jetë më e zakonshme ose më e dobishme. Por fjala tani zbatohet lirshëm në një klasë të caktuar, në marrëveshjet tregtare dhe, për shkak të një frike popullore dhe të paarsyeshme të efektit të tyre, vetë termi është kontaminuar. "(Theodore, 1888) [12]

Centralizimi në studimet e biznesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ku fuqia vendimmarrëse banon në strukturë është një çështje organizative që një biznes duhet t'i adresojë.

Vendimmarrja është zbulimi i autoritetit. Çështja kryesore është ose nëse autoriteti duhet të menaxhojë të gjitha gjërat në qendër të një biznesi (të centralizuar), ose duhet të delegohet larg nga qendra (decentralizuar).

Zgjedhja midis centralizuar apo decentralizuar është e ndryshme. Shumë biznese të mëdha përfshijnë domosdoshmërisht një zgjerim të centralizimit dhe disa përqëndrime të centralizimit kur fillon të funksionojë nga disa vende ose ndonjë njësi dhe tregje të re të shtuar. (Riley, 2014)[13]

Karakteristikat e centralizimit në menaxhim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Menaxherët e nivelit të lartë përqendrohen dhe rezervojnë fuqinë vendimmarrëse.

Ekzekutimi i vendosur nga menaxhmenti i nivelit të lartë me ndihmën e niveleve të tjera të menaxhimit.

Menaxhimi i niveleve më të ulëta kryen punët që drejtohen dhe kontrollohen nga menaxherët e lartë. (Ekipi BMS, 2013)[14]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 29 maj 2018. Marrë më 13 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 2. ^ Acharya, A. (2012). Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e centralizimit të autoritetit? [online] http://www.preservearticles.com/
 3. ^ Ancientmilitary.com, (2012). Qeveria e lashtë e Kinës. http://www.ancientmilitary.com/ancient-china-government.htm
 4. ^ Bachman, D., Bickers, R., Carter, J., de Weert, H., Plak, C., Entenmann, R. dhe Felton, M. (2007). Bota dhe popujt e saj: Azia Lindore dhe Jugore. Nju Jork: Marshall Cavendish, f.36.
 5. ^ Jin, G. dhe Liu, Q. (1992). Cikli i Rritjes dhe Rënies - Në Strukturën e Ultrastable të Shoqërisë Kineze: Kapitulli 7. ed. Hong Kong: Universiteti kinez i Shtypit.
 6. ^ Singh, K. (2015). Çfarë është Centralizimi dhe De-Centralizimi i Autoritetit? | Udhëzues Gjithsej MBA. [online] Mbaofficial.com. Në dispozicion në: http://www.mbaofficial.com/
 7. ^ Olson, Mancur (1993-01-01). "Diktatura, Demokracia dhe Zhvillim"Shqyrtimi i Shkencave Politike Amerikane87 (3): 567–576.doi:10.2307/2938736.
 8. ^ Fujii, G. (2010). 藤井 厳 喜 WEB サ イ ト | Fokus Fujii për të ardhmen 公式 ブ ロ グ. [online] http://www.gemki-fujii.com/blog/2010/000641.html
 9. ^ Sawyer, Amos (2004-09-01). "Konflikte të dhunshme dhe sfida të qeverisjes në Afrikën Perëndimore: rasti i pellgut të lumit Mano"Gazeta e Studimeve të Afrikës Moderne42 (3): 437–463.doi:10.1017/S0022278X04000266ISSN 1469-7777.
 10. ^ a b Lenini, V. (1939). Imperializmi, faza më e lartë e kapitalizmit. New York: International Publishers, f. 12-54.
 11. ^ O’Sullivan, A. dhe Sheffrin, S. (2003). Economiiku.Needham, Mass.: Prentice Hall, f.171.
 12. ^ Theodore, D. (1888). "Ligjshmëria e" Besimeve "". Shkenca Politike në Tremujore, 3 (592).
 13. ^ Riley, J. (2014). Strukturat e centralizuara kundrejt decentralizimit Biznes | tutor2u. [online] www.tutor2u.net Në dispozicion në: https://www.tutor2u.net/business/reference/centralised-versus-decentralised-structures
 14. ^ Ekipi BMS, (2013). Karakteristikat e rëndësishme të centralizimit BMS.co.in. [online] bms.co.in Arkivuar 11 janar 2018 tek Wayback Machine: Bachelor i Studimeve të Menaxhimit. Në dispozicion në: http://www.bms.co.in/important-features-of-centralization/