Jump to content

Qeni i policisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një qen policie i FBI, Bariu Holandez.

Një qen policie është një qen që është trajnuar për të ndihmuar policinë dhe oficerët e tjerë të zbatimit të ligjit. Detyrat e tyre përfshijnë kërkimin e drogës dhe eksplozivëve, gjetjen e personave të zhdukur, gjetjen e provave të vendit të krimit, mbrojtjen e njerëzve dhe sulmin ndaj kriminelëve që po ikin ose sulmojnë oficerët e policisë. Racat më të përdorura janë Bariu gjerman, Malinois belg, Bloodhound, Dutch Shepherd dhe familja retriever. Vitet e fundit, Malinois belg është bërë zgjedhja kryesore për punën policore dhe ushtarake për shkak të lëvizjes intensive, fokusit, shkathtësisë dhe përmasave më të vogla. Ndërsa barinjtë gjermanë janë të prirur ndaj çështjeve shëndetësore të tilla si displazia e ijeve, kanceri dhe problemet e syve, një linjë pune e edukuar mirë, German Shepherd është po aq e suksesshme sa një Malinois. Barinjtë gjermanë mbeten raca më e lidhur me zbatimin e ligjit.

Qentë e policisë përdoren në një nivel federal dhe lokal për qëllime të zbatimit të ligjit, shpesh të caktuar në një njësi K-9 me një mbajtës specifik dhe duhet të mbajnë mend disa shenja verbale dhe gjeste dore. Trajnimi fillestar për një qen policie zakonisht zgjat nga tetë muaj deri në një vit, në varësi të vendit dhe mënyrës së trajnimit dhe për çfarë qëllimi. Qentë e policisë shpesh marrin rregullisht programe trajnimi me mbajtësin e caktuar për të përforcuar stërvitjen e tyre. Në shumë vende, plagosja ose vrasja e qëllimshme e një qeni policie është një vepër penale.

Në disa vende anglishtfolëse, njësitë e qenve të policisë referohen si K-9 ose K9, që është një homofon me fjalën canine (qen).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]